Terug naar overzicht

EuroPride Vlaggenactie: Op elk godshuis een regenboogvlag!

Van 23 juli tot en met 7 augustus 2016 strijkt EuroPride neer in Amsterdam. Reden voor de Protestantse Kerk Amsterdam en de organisatoren van de jaarlijkse Gay Pride Kerkdienst en Pink Christmas Kerkdienst om de bezoekers aan de EuroPride ook namens de kerken van harte welkom te heten in de stad.

Regenbooggemeente in Amsterdam-West ontvangt eerste vlag

Op zondag 3 april a.s. start de vlaggencampagne met de lancering van een actie voor crowdfunding in Kerkgebouw De Ark, Van Ollefenstraat 209 in Amsterdam-West – aanvang: 17.00 uur. In dit gebouw huist de Regenbooggemeente die de eerste regenboogvlag in ontvangst zal nemen.

Ds. Miekie Myburgh van de Regenbooggemeente: “Wij vinden het een grote eer de eerste vlag in ontvangst te mogen nemen. We hopen van harte dat alle kerken en ook andere godshuizen de regenboogvlag zullen laten wapperen tijdens EuroPride om te laten merken dat ook alle gelovige inwoners van Amsterdam de deelnemers welkom heten en een goede tijd wensen in de stad.”

Crowdfunding voor drie grote regenboogvlaggen

De crowdfunding die op zondag 3 april a.s. van start gaat, is bedoeld voor drie regenboogvlaggen van extra groot formaat. De crowdfunding wordt ondersteund door het platform Geloofinjeproject.nl. Een van de regenboogvlaggen gaat een rol spelen in de religieuze openingsviering van de EuroPride in het Vondelpark op zaterdag 23 juli a.s.

Initiatiefnemer Wielie Elhorst, zelf homoseksueel en predikant: “We gebruiken de vlag tijdens de viering en later op de dag tijdens de Pride Walk naar De Dam. We hopen dat het een hart onder de riem is voor alle deelnemers aan de EuroPride uit het buitenland, die vaak in landen wonen waar je nauwelijks openlijk homo kunt zijn, niet in de laatste plaats omdat kerken en andere religieuze overheden dit al dan niet actief tegenhouden.”

Een van de drie grote regenboogvlaggen zal worden overhandigd aan de vertegenwoordiger van de WorldPride die in 2017 in Madrid plaatsvindt om ook daar weer een regenboogviering te organiseren.

EuroPride Vlaggenactie FLYER

Veelzijdig crowdfundingsaanbod

Alle donaties voor de crowdfundingsactie zijn welkom op Geloofinjeproject.nl. Voor wie dat wil staan daar verschillende aanbiedingen tegenover: van Pride Bier tot een huiskamerconcert van Dolly Bellefleur en van een regenboogvlag in verschillende formaten tot een benefietconcert met Duo Wilde Orchidee (Irene Hemelaar en Paul Tijink), Angelique van Hest en homomannenkoor Manoeuvre op vrijdag 3 juni a.s. in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam. Op de Facebookpagina ‘EuroPride Vlaggenactie’ zijn updates te vinden van de actie.

Brede ondersteuning

De crowdfundingsactie wordt breed ondersteund door de kerken en de LHBT*-gemeenschap. Onder hen die de actie aanbevelen zijn Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland, LNBi-voorzitter Erwin Heyl, ds. Karin van den Broeke (voorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland), mgr. Joris Vercammen (aartsbisschop van de Oud-Katholieke Kerk in Nederland) en ds. Jolanda Molenaar (gespreksgroep gelovige transgenders).

Religious Pride

De crowdfundingsactie is onderdeel van Religious Pride met onder andere een openluchtviering op zaterdag 23 juli a.s. om 11.00 uur in het Vondelpark en de World Religion Boat in de Canal Parade op zaterdag 6 augustus a.s. Religious Pride wil laten zien dat religies kunnen doen waar ze voor bedoeld zijn: mensen met elkaar verbinden in naam van God.

*LHBT= Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender.

[Bron: PKN Amsterdam – Foto Regenboogvlag: CC-Benson Kua]

Zie ook: Trouw – Oproep Amsterdamse kerken: hijs de homovlag

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!