Terug naar overzicht

Inzamelingsactie: steun transgenders in Zimbabwe

GALZ, de LHBT-belangenorganisatie in Zimbabwe, vraagt hulp van transgenders en andere supporters in Nederland. Op verzoek van GALZ start het COC een inzamelingsactie voor onder andere hoge hakken en pruiken, om de organisatie te ondersteunen in het opzetten van ‘Miss Jacaranda’, een belangrijk evenement voor de trans-community.

Pride Pageant
IMG-20160302-WA0006Voor de trans-community in Zimbabwe is het erg moeilijk om aan mooie jurken, grote maten hoge hakken en pruiken te komen.  “Zowel voor de wedstrijd als voor hun dagelijks leven, helpen kledingstukken enorm in het uitdrukken van hun genderidentiteit” , vertelt Taddy, medewerker van GALZ. “Miss Jacaranda is een ‘Pride Pageant’: niet zomaar een schoonheidswedstrijd, maar een feest dat er op gericht is onze moed, diversiteit en doorzettingsvermogen te vieren. LHBT’s in Zimbabwe worden constant geconfronteerd met vijandigheden: discriminatie, vervolging en afwijzing. Omdat veel van de LHBT’s in de kast zitten en zich niet vrij kunnen uitdrukken is dit evenement en enorme steun en helpt hen om toch trots te zijn op hun identiteit.”

Steun uit Nederland sterkt ambities
COC Nederland heeft internationale projectleiders die ter plekke werken om de lokale LHBT-beweging te steunen. Toen de projectleiders in Afrika vertelden over de succesvolle actie ‘Binders Voor Zambia’, kwamen heel wat enthousiaste vragen naar boven, waaronder deze oproep voor kleding.

“Voor deze organisaties in Afrika is het een enorme steun om materiaal te ontvangen uit Nederland, ” zegt Bram Langen, COC’s projectleider voor Afrikaanse landen. “Dit sterkt hen in hun ambities om trots te blijven voortwerken. We hopen dan ook met volle koffers naar Afrika te kunnen vertrekken in mei.”

Steun de actie door inzameling of een donatie

– GALZ zou het erg waarderen om pruiken en hoge hakken (maat 41 tot 45) te ontvangen.
– Ook jurken zijn meer dan welkom. COC hoopt een selectie van een twintigtal jurken te kunnen doneren aan GALZ begin mei. De wedstrijd zelf heeft 14 kandidaten. Natuurlijk zijn er heel wat meer transgenders die van deze materialen gebruik kunnen maken.

Met extra financiële steun kan GALZ deze belangrijke ‘Pride Pageant’ nog beter organiseren. Ga naar www.coc.nl/steun-ons of gebruik de donatiebutton op deze pagina. In de donatiemodule kan je de actie Zimbabwe aanduiden als specifiek doel.

Miss Jacaranda

[DONATION]


Hoe en waar?
– Materiaal kan opgestuurd worden aan of bezorgd worden (tijdens kantooruren) bij
COC Nederland – Nieuwe Herengracht 49 – 1011 RN Amsterdam.
–  Nog vragen of suggesties? Wil je zelf een lokale inzamelingsactie organiseren? Mail dan naar [email protected] met vermelding ‘Actie Zimbabwe’ of bel naar (020) 623 45 96
– Aanleveren kan tot eind april 2016

COC maakt met jouw steun werk van LHBT-emancipatie. Ontdek wat COC internationaal betekent voor lhbt’s.

[Bron/Foto’s: COC NL/GALZ]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!