Vijftien jaar huwelijk is een feest van gelijkheid. Dat zegt COC-voorzitter Tanja Ineke op 1 april 2016 bij de verjaardag van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht.
“Het is geweldig dat duizenden mannen- en vrouwenparen hun liefde dankzij de openstelling van het burgerlijk huwelijk op dezelfde wijze kunnen vieren als heteroparen, met dezelfde rechten en dezelfde erkenning!”, aldus Tanja Ineke.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stapten sinds 1 april 2001 ruim 21 duizend paren van gelijk geslacht in het huwelijksbootje. Het huwelijk werd in 2001 opengesteld door het tweede ‘paarse’ kabinet, na een lange strijd van Gaykrant, COC en talloze politici en activisten.
Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld dat het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht. Inmiddels hebben negentien landen het huwelijk opengesteld, waaronder sinds 2015 ook de Verenigde Staten van Amerika.
Op aandringen van het COC verdwenen in 2014 twee ‘weeffouten’ uit het opengestelde huwelijk: lesbische ouders en hun kinderen kregen gelijke rechten en gemeenten mogen geen weigerambtenaren meer aannemen.
Het COC wijst er op dat de strijd voor gelijke rechten in Nederland met de openstelling van het huwelijk nog niet is gestreden. Volgens ILGA Europe staat Nederland op de zesde plaats in Europa waar het gaat om LHBT-mensenrechten. Zo kent Nederland geen wettelijk verbod op transgenderdiscriminatie en staat er in de Grondwet geen expliciet verbod op LHBT-discriminatie.
[Bron: COC NL – Foto Wedding Rings: CC-Jeff Belmonte]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!