Terug naar overzicht

Frankrijk legt zich neer bij afwijzing homoseksuele ambassadeur Vaticaan

Laurent Stefanini wordt definitief niet de Franse ambassadeur bij de Heilige Stoel. Het Vaticaan heeft steeds geweigerd zijn geloofsbrieven in ontvangst te nemen, naar verluid vanwege het feit dat Stefanini openlijk homoseksueel is. Frankrijk heeft zich daar nu bij neergelegd en de diplomaat benoemd tot ambassadeur bij de Unesco.

De Franse regering heeft de benoeming van Stefanini tot ambassadeur van de Unesco afgelopen woensdag bekend gemaakt. Daarmee komt een einde aan een strijd van een jaar tussen Frankrijk en het Vaticaan over Stefanini’s benoeming tot ambassadeur bij de Heilige Stoel.

April 2015 maakte Frankrijk de benoeming van Stefanini tot ambassadeur bij de Heilige Stoel bekend. Een ogenschijnlijk logische keuze, want Stefanini is een overtuigd katholiek en was bovendien tussen 2001 en 2005 al plaatsvervangend ambassadeur en is dus een man met ervaring als het gaat om de diplomatieke gevoeligheden tussen Frankrijk en het Vaticaan.

Al snel daarna verschenen er (onbevestigde) berichten in de media dat paus Franciscus zelf zijn veto over de benoeming zou hebben uitgesproken. De reden daarvoor zou zijn ergernis zijn over de Franse openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht in 2013.

Laurent Stefanini is niet de eerste diplomaat die mogelijk vanwege zijn seksuele gerichtheid door het Vaticaan afgewezen wordt. In 2008 werd de eveneens openlijk homoseksuele Franse diplomaat Jean-Loup Kuhn-Delforge niet geaccepteerd. En in 2012 weigerde het Vaticaan de benoeming van de Bulgaar Kiril Maritsjkov – die had een roman geschreven waarin een homoseksuele relatie voorkomt.

Het is nog niet bekend wie nu benoemd gaat worden als nieuwe Franse ambassadeur bij de Heilige Stoel.

[Bron: Queer.de – Foto Laurent Stefanini: CC-Wikepedia]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!