Terug naar overzicht

Reve-bundel 'Voor het naaktgeslacht' tien jaar na dood van de volksschrijver

Op 8 april 2016 is het tien jaar geleden dat Gerard Reve overleed. Ter gelegenheid van het overlijden van de Grote Volksschrijver verschijnt de door Bert Boelaars samengestelde bundel Voor het naaktgeslacht – toegift op het levensverhaal van Gerard Reve. Boelaars presenteert en vertelt over de bundel op 8, 9 en 10 april in Amsterdam en Weert. Bij alle bijeenkomsten is het boek te koop.

“Wat blijft er uiteindelijk van over?”, aldus Reve zelf, in een interview. “Na mijn dood word ik op de scholen tien jaar vrijwillig gelezen en daarna nog eens tien jaar verplicht. Dan noemen ze een straat naar me. En dan ben ik helemaal vergeten. Niemand weet toch meer wie Tweede van der Helst was?”

Bert Boelaars - Voor het naaktgeslacht - toegift op het levensverhaal van Gerard Reve - april 2016Deze vraag die Gerard Reve zich bij leven herhaaldelijk stelde, vormt het uitgangspunt van de door Bert Boelaars samengestelde bundel Voor het naaktgeslacht. Een aantal hoofdstukken verscheen eerder in verkorte vorm in onder meer De Gids, NRC Handelsblad, Hollands Maandblad en De Parelduiker. Een aantal hoofdstukken verschijnt nu voor het eerst in hun huidige vorm. De twaalf hoofdstukken vormen een prachtige toegift op het levensverhaal van Gerard Reve.

Bert Boelaars onderzocht allereerst hoe vaak Reve nog ‘vrijwillig’ gelezen werd het afgelopen decennium. Hij ontdekte verder dat die ‘straat’ er daadwerkelijk gekomen is, in zes gemeenten inmiddels. Tal van evenementen en publicaties hielden de herinnering aan de schrijver de voorbije tien jaar eveneens levendig. Bovendien bevat de bundel een wonderlijk nieuw verhaal, over Reves langdurige vriendschap met een student kunstgeschiedenis. Het is in deze uitgave opgenomen onder de titel: ‘Ik bied je mijn vriendschap, mijn gastvrijheid & mijn bed aan’. De geschiedenis over Reves Geheime Zoon staat ook in dit boek, en verder een beschouwing over Gerard Reve en Benno Premsela als bondgenoten in de LHBT-beweging van de jaren zestig.

Bert Boelaars presenteert en vertelt over zijn nieuwe boek op 8, 9 en 10 april in Amsterdam en Weert. Bij alle bijeenkomsten is het boek te koop.

Vrijdag 8 april 2016 – 20.00-22.00 uur – Centrale OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) – Theater van het Woord (7de etage) – Oosterdokskade 143 te Amsterdam – toegang 10 euro. Bert Boelaars is één van de sprekers op de thema-avond ‘Wat blijft er uiteindelijk van over – tien jaar na de dood van Gerard Reve’, waaraan ook Wouter van Oorschot, Aleid Truijens, Christiaan Weijts, Vincent Steinmet, Sam Garrett en Theodor Holman deelnemen.

VROLIJK - Paul Hofman in gesprek met Bert Boelaars over Reve-bundel - 9 april 2016

Zaterdag 9 april 2016 – 16.00 uur – journalist Paul Hofman in ‘Een VROLIJK gesprek met Bert Boelaars’, in boekhandel Vrolijk, Paleisstraat 135 te Amsterdam. Toegang vrij, maar aanmelden is verplicht en kan via [email protected] en tel: 020-6235142.

Zondag 10 april 2016 – 14.00 uur – lezing ‘Wat blijft er uiteindelijk van over – tien jaar na de dood van Gerard Reve’, in atelier Gerard van den Oetelaar, Industriekade 29 te Weert. Toegang vrij.

Bert Boelaars - Voor het naaktgeslacht - detail boekomslag kleinBert Boelaars, Voor het naaktgeslacht – toegift op het levensverhaal van Gerard Reve

Uitgeverij Prominent Baarn, 200 pag., geïllustreerd, 19,90 euro – ISBN 978-94-92395-03-0

EVENEMENTENAGENDA – zie HIER voor een overzicht van alle evenementen ter gelegenheid van de 10de sterfdag van Gerard Reve.

[Bron: Nader tot Reve – Foto Gerard Reve 1969: CC-Joost Evers]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!