Terug naar overzicht

Bussemaker steunt Europees LHBT-moslimnetwerk

Minister Jet Bussemaker gaat een nieuw netwerk ondersteunen van Europese islamitische LHBT-organisaties, het European Queer Muslim Network. Dat heeft de minister vandaag bekend gemaakt op het IDAHO Forum in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

MARUF logo kleinInitiatiefnemer van dit netwerk is de Nederlandse organisatie Maruf, een expertise- en kenniscentrum over islam en seksuele en genderdiversiteit. “We zijn ontzettend blij met het partnerschap met het ministerie en met het COC, hierdoor zullen we in staat zijn om samen met onze roze queer muslim zusterorganisaties een sterke beweging op te bouwen”, zegt voorzitter Dino Suhonic van stichting Maruf.

Binnen het nieuwe netwerk gaan acht islamitische LHBT-organisaties uit verschillende Europese landen samenwerken om seksuele en genderdiversiteit in moslimgemeenschappen bespreekbaar te maken. Zo willen zij zorgen voor een veilige omgeving voor LHBT’s binnen deze gemeenschappen en het vergroten van de sociale acceptatie van seksuele en genderdiversiteit. Het netwerk wil laten zien dat mensenrechten en religie met elkaar samen kunnen gaan.

Minister Bussemaker: “De actuele problematiek rondom de veiligheid van LHBT-vluchtelingen laat zien dat seksuele en genderdiversiteit niet in iedere gemeenschap een vanzelfsprekendheid is. Ik steun daarom het initiatief van Maruf om een Europees netwerk op te zetten om zo de positie van de islamitische LHBT’s te verbeteren. Hiermee krijgt de emancipatie een nieuwe impuls.”

Bussemaker steunt het European Queer Muslim Network met € 75.000,- voor de komende twee jaar.

[Bron/Foto: OCW]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!