Terug naar overzicht

IDAHOT-wake 2016 met European Queer Muslim Network

Op zondag 22 mei organiseren de Oude Kerk en de Oranjekerk in Amsterdam in samenwerking met de Stichting LKP – de koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging – de derde IDAHOT-wake in Nederland. Ook een vertegenwoordiger van het European Queer Muslim Network zal spreken.

Geweld tegen LHBTI’s gedenken

Het christelijke LHBT-initiatief Progetto Gionata uit Italië geeft ieder jaar een aanzet tot het organiseren van een wake ter gelegenheid van IDAHOT – de Internationale Dag tegen Homo/Bi/Intersekse/Transfobie. De bedoeling van de wake is vanuit de kerk en in samenwerking met al dan niet christelijke LHBTI-organisaties stil te staan bij het geweld waaronder LHBTI’s wereldwijd te lijden hebben, fysiek en verbaal, openlijk en subtiel.

European Queer Muslim Network

De kern van de IDAHOT-wake wordt gevormd door getuigenissen van LHBTI’s die bij wat zij in hun eigen leven hebben meegemaakt woorden van wanhoop en hoop uitspreken. Nassr Eddine Gabriel Errami (30 jaar, Frankrijk) is een queer moslim en lid van het European Queer Muslim Network. Hij zal tijdens de wake zijn getuigenis afleggen.

Op initiatief van de Nederlandse stichting Maruf en met steun van COC Nederland en het ministerie van OCW kunnen Europese queer moslims bij elkaar komen, ervaringen en kennis uitwisselen en een sterke queer moslim-beweging vormen. Dit heeft een ongekende meerwaarde voor queer moslims in Europa, maar ook ver daarbuiten.

IDAHOT-wake

IDAHOT 2016 - Wake FLYER

De IDAHOT-wake vindt plaats op zondag 22 mei 2016 om 18.00 uur in de Oude Kerk in Amsterdam, Oudekerksplein 4 – op loopafstand van Amsterdam Centraal Station. Het thema dit jaar is ‘Heb elkaar lief’.

Voorgangers  zijn Jantine Heuvelink (predikant Oranjekerk, Amsterdam) en Wielie Elhorst (predikant in algemene dienst Protestantse Kerk in Nederland). De getuigenissen in de wake worden afgelegd door Esther van Vliet (medewerker EO) en Nassr Eddine Gabriel Errami (European Queer Muslim Network). Een voor de gelegenheid samengesteld koor onder leiding van cantor Christiaan Winter (Oude Kerk) en organist Dirk Visser (Oude Kerk) verzorgen de muzikale omlijsting.

De wake is toegankelijk voor iedereen en duurt ongeveer een uur. Na afloop van de wake is er gelegenheid tot napraten en ontmoeting. Er wordt na de wake onder andere gecollecteerd voor het Pride Fonds van Amnesty International en COC Nederland.

[Bron/Illustraties: LKP]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!