Terug naar overzicht

Predikant met bijzondere opdracht voor de LHBT-gemeenschap

Wielie Elhorst is door de Protestantse Kerk Amsterdam benoemd tot predikant met bijzondere opdracht voor de LHBT-gemeenschap. Elhorst houdt zich al jaren bezig met de emancipatie van christelijke LHBT’s. Zijn benoeming gaat officieel in op 19 juni a.s. met een intrededienst in de Keizersgrachtkerk te Amsterdam.

De Algemene Kerkenraad van de Protestantse Kerk Amsterdam heeft deze week unaniem besloten om dominee Wielie Elhorst (47) te beroepen als predikant met bijzondere opdracht voor de LHBT-gemeenschap. Gisteren tekende Wielie Elhorst (zie foto) de beroepingsbrief in de Hoftuin van de Amsterdamse Diaconie – toevallig de overburen van COC Nederland.

Vroom en vrolijk

Wielie Elhorst laat weten dat hij ‘het beroep vroom en vrolijk aanvaard’. Als ‘LHBT-dominee’ gaat Wielie Elhorst doen wat hij feitelijk al jaren doet: werken aan de sociale acceptatie van christelijke LHBT’s en het organiseren van de Pride-kerkdienst, de Pink Christmas-kerkdienst en de IDAHOT-wake (23 mei a.s.). Specifiek vanwege EuroPride dit jaar in Amsterdam is hij ook betrokken bij de EuroPride-vlaggenactie en de openingsviering van de EuroPride.

“Eigenlijk het allerbelangrijkste is: er zijn voor mensen met (geloofs)vragen rondom seksuele oriëntatie en genderidentiteit”, zegt Elhorst. “En ik heb diep respect voor de Protestantse Kerk Amsterdam die zich met dit predikantschap aan het werk voor en met (christelijke) LHBT’s wil verbinden.”

Wielie Elhorst was voorzitter van het LKP – de koepel van christelijke LHBT-organisaties  – en is momenteel een van de voorzitters van het European Forum of LGBT Christian Groups. Voor zijn inzet voor christelijke LHBT’s kreeg  hij van het COC in 2014 de Bob Angelo Penning.

Het COC is zeer verheugd met de benoeming van Wielie Elhorst. “Hij is geknipt voor de functie van LHBT-dominee en we wensen hem daarin veel succes”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “Zijn benoeming is ook een goed signaal van de Protestantse Kerk Amsterdam naar alle gelovigen en in het bijzonder naar gelovige LHBT’s.”

Op zondag 19 juni a.s. vanaf 15.00 uur wordt de intrededienst gehouden in de Keizersgracht te Amsterdam.

[Bron: COC NL/Foto: Facebook-Wielie Elhorst]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!