Terug naar overzicht

Uitbreiding zorgpakket biedt geen soelaas voor transgenders

De aanstaande uitbreiding van het zorgpakket biedt geen soelaas voor transgenders. Dat stelt een ‘diep teleurgesteld’ COC Nederland in reactie op een besluit dat minister Edith Schippers (VWS) vrijdag bekendmaakte.

Schippers wil alleen borstprothesen vergoeden voor vrouwen en transvrouwen met agenesie en aplasie: medische aandoeningen waarbij weefsel zich niet ontwikkelt. Het COC roept de minister en de Tweede Kamer op om alsnog de hele medische behandeling van geslachtskenmerken voor transgenders te gaan vergoeden.

COC-voorzitter Tanja Ineke noemt het besluit van minister Schippers ‘diep teleurstellend’.”De vraag of je verder als man of vrouw door het leven kunt, mag niet afhankelijk zijn van de hoogte van je inkomen”, aldus Ineke. “De impact die het heeft wanneer je als transvrouw bijvoorbeeld zonder borsten door het leven moet, wordt schromelijk onderschat.”

Patiëntenorganisatie Transvisie is niet alleen enorm teleurgesteld, maar ook verontwaardigd omdat in het voorstel van minister Schippers gesproken wordt van het gelijkheidsbeginsel, terwijl er geen sprake is van gelijkheid tussen biologische vrouwen en transvrouwen.

“De biologische vrouw heeft andere uiterlijke kenmerken. ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’ gaat hier dus niet op”, zegt Transvisie-voorzitter Eveline van der Boom. “Bovendien is een borstvergroting voor een transvrouw een belangrijk en integraal onderdeel van het oplossen van de onvrede met de aangeboren geslachtskenmerken. Bedoeld om de kwaliteit van leven te verhogen en mensen weer midden in het leven te zetten.”

Transgenders krijgen behandelingen als borstconstructie, gelaatscorrecties en erectieprothesen sinds 2005 niet meer vergoed.

Het COC, Patiëntenorganisatie Transvisie en Transgender Netwerk Nederland riepen minister Schippers en de Tweede Kamer in november middels een brandbrief op om de hele medische behandeling voor transgenders weer te gaan vergoeden. Ook het College voor de Rechten van de Mens, de Raad van Europa en het VN-Vrouwenrechten Comité hebben Nederland hiertoe opgeroepen. Aan die oproep wordt in het huidige besluit geen gehoor gegeven.

[Bron: COC NL – Foto minister Schippers: Rijksoverheid.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!