Terug naar overzicht

Voor de zomer duidelijkheid over verbod op transgenderdiscriminatie

Minister Ronald Plasterk (BZK) geeft voor de zomer duidelijkheid over een wettelijk verbod op transgenderdiscriminatie. Dat schrijft hij in een brief aan COC Nederland.

Het COC schreef de bewindsman op 22 april dat een verbod op transgenderdiscriminatie geen uitstel meer verdraagt. De minister zegde het COC al in 2013 steun toe voor een wettelijk verbod.

In zijn reactie belooft Plasterk het COC nu om de Tweede Kamer vóór de zomer te informeren over de verschillende mogelijkheden om het verbod op transgenderdiscriminatie in de wet verankeren. Ook zal hij aangeven op welke wijze andere Europese landen een verbod op transgenderdiscriminatie hebben geregeld. Eerder beloofde de bewindsman al om de Tweede Kamer ook te informeren over zijn aanpak om te komen tot een wetswijziging.

Transgenders krijgen op tal van gebieden te maken met discriminatie. Bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt, met als resultaat dat de groep bijna vier keer vaker dan gemiddeld een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt en drie keer vaker een bijstandsuitkering.

Ook op tal van andere gebieden is er sprake van transgenderdiscriminatie. Zo worden transgenders geweigerd door sportscholen, uit de trein gezet wegens een verkeerde geslachtsaanduiding op het vervoersbewijs en beschuldigd van diefstal bij de douane wegens een onjuiste geslachtsaanduiding in het paspoort. Uit een recent SCP-rapport blijkt dat slechts de helft van de Nederlandse bevolking (51%) positief is over transgenders.

[Bron: COC NL – Foto minister Ronald Plasterk en COC-voorzitter Tanja Ineke: COCNL/PhT]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!