Vergoed borstconstructie voor transgendervrouwen uit de basisverzekering. Die oproep doen Patiëntenorganisatie Transvisie, COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland in een brief aan de Tweede Kamer en minister Schippers (VWS). De Kamer spreekt op 16 juni over de kwestie.
UPDATE: Vergoeding borstconstructie transvrouwen is een stap dichterbij gekomen, zo bleek op 16 juni tijdens het debat in de Tweede Kamer. Naar aanleiding van de brief van Patiëntenorganisatie Transvisie, COC en TNN stelden de SP, D66, GroenLinks en PvdA de kwestie aan de orde. Minister Schippers begrijpt de zorgen van transgenders en de Kamer, en beloofde dat ze gaat kijken naar een oplossing. Ze zal de Kamer daarover waarschijnlijk in september informeren. De Kamer gaat in de week van 21 juni waarschijnlijk een motie indienen om het pleidooi voor vergoeding kracht bij te zetten.
Schippers stuurde op 20 mei een conceptregeling naar de Tweede Kamer waarin borstconstructie alleen wordt vergoed voor vrouwen met een medische aandoening (agenesie, aplasie). In de praktijk heeft deze regeling geen betekenis voor transvrouwen omdat deze aandoening bij hen zelden voorkomt.
De belangenorganisaties vragen de Kamer in hun brief om er alsnog voor te zorgen dat borstconstructies voor transvrouwen worden vergoed. Volgens hen is borstconstructie voor de meeste transvrouwen een onlosmakelijk onderdeel van de transitie van man naar vrouw.
Transgenders krijgen behandelingen als borstconstructie, gelaatscorrecties en erectieprothesen sinds 2005 niet meer vergoed.
Het COC, Patiëntenorganisatie Transvisie en Transgender Netwerk Nederland riepen minister Schippers en de Tweede Kamer in november al middels een brandbrief op om de hele medische behandeling voor transgenders weer te gaan vergoeden. Ook het College voor de Rechten van de Mens, de Raad van Europa en het VN-Vrouwenrechten Comité hebben Nederland hiertoe opgeroepen. Aan de oproep van deze mensenrechteninstanties werd in het besluit van minister Schippers geen gehoor gegeven.