Terug naar overzicht

Zo maak je na toiletten ook taal genderneutraal

HET VOORNAAMWOORD VOOR WIE NIET HIJ ÒF ZIJ IS

Ooit dacht men dat er alleen mannen en vrouwen waren. Nu wordt daar genuanceerder over gedacht. De mensen die zich man noch vrouw voelen, non-binaire transgender personen, worden steeds zichtbaarder. Transgender Netwerk Nederland vindt dat we onze taal daarvoor moeten aanpassen en hield afgelopen maand een verkiezing voor het non-binaire voornaamwoord.

“Elke dag geconfronteerd worden met maar 2 keuzes – hij òf zij – terwijl ze allebei niet bij je passen, is frustrerend. Je voelt je niet gezien.”

CB Berghouwer (zelf non-binair), algemeenbestuurslid TNN

VOORHOEDE

Vijfhonderd mensen brachten enthousiast hun stem uit. Deze voorhoede ziet graag dat de Nederlandse taal inclusiever wordt voor non-binaire trans personen. Eén derde wil dat het nieuwe voornaamwoord op hen zelf wordt toegepast. De rest, zowel transgender als cisgender mannen en vrouwen, heeft er behoefte aan vanwege mensen in hun omgeving.

GEZELSCHAP

Na een inventarisatie onder de TNN achterban en een proefstemming kwamen er drie opties naar boven waarover vervolgens is gestemd. De huidige binaire voornaamwoorden hij/zij, hem/haar, zijn/haar krijgen respectievelijk gezelschap van hen, hen en hun. Al gaven ook veel non-binaire trans personen aan dat die eerste hen ook door die vervangen mag worden wat hun betreft.

EERSTE STAP

TNN heeft met de verkiezing de eerste stap gezet in het inclusief maken van de Nederlandse taal voor non-binaire trans personen. Nu komt de bal bij TNN’s achterban, media, publiek, politiek en het onderwijs te liggen.

“Alle begin is onwennig, maar nu ligt er de kans om een goed begin te maken, zowel voor de media als het onderwijs.”

Corine van Dun, voorzitter TNN

RICHTLIJN

In juni presenteert TNN haar officiële mediafactsheet waarin mediarichtlijnen en basiskennis over transgenderthematiek samen komen. Naast het non-binaire voornaamwoord, zal er onder andere te lezen zijn hoeveel trans personen er ongeveer in Nederland zijn en waarom je beter over transgender personen kan spreken dan over transgenders.