Terug naar overzicht

COC Twente-Achterhoek start activiteitengroep voor lhbt-jongeren

Op 26 juni a.s. organiseert het COC Twente-Achterhoek in ‘De Melkweg’ in Enschede de eerste Jong&Out-bijeenkomst. Jong&Out is een activiteitengroep voor tieners die homo, lesbisch, bi of transgender zijn (lhbt). Via Jong&Out kunnen jongeren tot en met 18 jaar in een veilige omgeving in contact komen met leeftijdsgenoten die ook homo, lesbisch, bi of transgender zijn. Onderling contact is voor deze jongeren in de lastige fase rondom hun coming-out bijzonder belangrijk. 

 

Jong&Out in Twente

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 26 juni en start om 12.00 in ‘De Melkweg’ (G.J. van Heekstraat 408) in Enschede. Vanaf dan wordt er maandelijks een Jong&Out-activiteit georganiseerd voor en door lhbt-jongeren, onder begeleiding van volwassen en deskundige COC-vrijwilligers.

Jong&Out is een landelijk netwerk van activiteitengroepen voor lhbt-jongeren tot en met 18 jaar. Na vragen van meerdere jongeren heeft het COC Twente-Achterhoek het initiatief genomen om ook in Twente een Jong&Out-groep op te starten. Naast de maandelijkse bijeenkomsten is er een afgeschermde landelijke online community waar alleen jongeren tot en met 18 jaar lid van mogen zijn.

De bijeenkomsten zijn bedoeld als laagdrempelige gezelligheidsactiviteiten. Het zijn geen gespreksgroepen, ook al is er wel ruimte voor een serieuze noot als daar behoefte aan is. Jongeren hoeven zich niet aan te melden voor bijeenkomsten.

Behoefte aan contact

Lhbt-jongeren komen er gemiddeld rond hun dertiende jaar achter dat ze (ook) op hetzelfde geslacht vallen. Vanaf dat moment gaat er gemiddeld drie jaar overheen voordat jongeren uit de kast durven te komen. In deze periode denken jongeren vaak dat ze de enige zijn met dit soort gevoelens. Juist in deze fase hebben ze behoefte aan contact met leeftijdsgenoten, zodat ze met hen kunnen praten over hun gevoelens en zich realiseren dat ze niet de enige zijn. Jong&Out voorziet in deze behoefte middels zowel een maandelijkse face-to-face bijeenkomst als een online community.

Meer informatie

Jongeren en hun ouders kunnen meer informatie over Jong&Out en de geplande activiteiten vinden op de website van het COC  Twente-Achterhoek of op de Facebookpagina van Jong&Out Twente.