Terug naar overzicht

GenderTalent steunt transpersonen op de arbeidsmarkt

Deze week is een nieuwe stichting GenderTalent opgericht met het doel de arbeidsmarktpositie van transpersonen en anderen met een genderdiverse achtergrond te verbeteren. De organisatie gaat deze groep bemiddelen naar werk en hen helpen om hun talenten om te zetten in een levensvatbaar eigen bedrijf.

“We verbinden een netwerk van succesvolle GenderTalenten met de grote groep baanzoekende- of slecht betaalde genderdiverse personen. Dit netwerk wordt het levende bewijs zijn dat je gewaardeerd kan worden om je talenten in plaats van gediscrimineerd wegens je genderidentiteit”, aldus Bregtje Visser, initiatiefnemer van de stichting.

Ook het initiëren van onafhankelijk onderzoek naar genderdiversiteit op de werkvloer en arbeidsmarkt behoort tot de plannen. Daarvoor werkt GenderTalent samen met de Universiteit van Maastricht, de Open Universiteit en via Transgender Netwerk Nederland (TNN) met de Universiteit voor Humanistiek.

“Om de juiste interventies te kunnen inzetten, is het belangrijk om te weten in welke sectoren deze groep niet open durft te zijn op het werk, waar ze vaak uitvalt en gediscrimineerd wordt. Bovendien moeten we weten in welke fase van de transitie het vaak fout gaat op het werk”, legt TNN-voorzitter Corine van Dun uit.

Dat was ook voor de FNV reden om bij deze stichting aan te haken. Ger Rolsma van Roze FNV: “We kunnen de resultaten van onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van trans personen, genderqueers en gender non-binairen goed gebruiken in de CAO-onderhandelingen met werkgevers. We willen hen concrete oplossing aanreiken om hun diversiteitsbeleid om te zetten in concrete resultaten”.

Stichting GenderTalent is mede-opgericht door TNN, COC Nederland, Workplace Pride en de FNV. Zij bundelden zo hun krachten om personen met een genderdiverse achtergrond aan het werk te helpen. “Zowel deze groep als ook lesbiennes, homo’s en bi’s worden op hun werk regelmatig geconfronteerd met strikte gendernomen over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Deze stichting helpt deze normen op het werk te doorbreken,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

Iedereen die met de stichting in contact wil treden kan contact leggen via de website van de stichting, via www.GenderTalent.nl.