Terug naar overzicht

EuroPride opent met religieuze viering in het Vondelpark

Op zaterdag 23 juli a.s. opent EuroPride met een religieuze viering met Krysztof Charamsa als prominente gast. Charamsa kwam in oktober 2015 als priester met zijn partner uit voor zijn homoseksualiteit. Hij deed zijn onthulling in het Vaticaan en werd onmiddellijk van al zijn taken ontheven. Tijdens de viering in het Openluchttheater in het Vondelpark zal hij spreken over wat vrijheid voor hem betekent.

Religieuze viering als opening EuroPride

De Protestantse Kerk Amsterdam, het LKP – de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging – en het Europees Forum van christelijke LHBT-groepen hebben de handen ineengeslagen voor een unieke viering in het Openluchttheater in het Vondelpark in Amsterdam.

Wielie Elhorst, LHBT-predikant (Protestantse Kerk Amsterdam) en co-voorzitter van het Europees Forum: “Het Europees Forum wil graag zinvol present zijn tijdens EuroPrides. Vorig jaar deden we dat door mee te lopen in de EuroPride demonstratie in Riga, Letland, en door middel van een kerkdienst, in de enige kerk in Riga waar wij welkom waren. Dit jaar zijn we opnieuw present met een viering en lopen we mee in de Pride Walk.”

Het thema van de EuroPride ‘Join our Freedom’ staat centraal. Elhorst: “Over je vrijheid vinden of zelfs veroveren weten (religieuze) LHBTs mee te praten. Dat doen we ook in de viering, op een theatrale manier, waarbij we de bezoekers actief betrekken.”

Krzysztof Charamsa: ex-priester

Speciale gast is Krzysztof Charamsa. Charamsa was tot oktober 2015 actief priester in de Rooms-Katholieke Kerk. Hij werkte in Rome voor de Congregatie voor de Geloofsleer, een van de belangrijkste instituten van deze kerk. Tijdens de tweede zitting van de zogenaamde Familiesynode besloot hij, met zijn partner, uit de kast te komen. Het kostte hem zijn positie in het Vaticaan. Hij woont nu in Barcelona bij zijn partner.

Charamsa is graag aanwezig tijdens EuroPride om zijn verhaal te vertellen en te delen hoe hij zijn persoonlijke en religieuze vrijheid herwonnen heeft. Charamsa: “I am a gay priest and I am happy to say that I am a gay priest. I lost my work in the Vatican, in university, but I think I found my courage, my liberty, my dignity.”

Viering

De viering in het Openluchttheater in het Vondelpark op zaterdag 23 juli a.s. begint om 11.00 uur en duurt een uur. Productie: Ferdinand Borger (Tradere). M.m.v. ZO! Gospel Choir en Drum4Fun. Iedereen is van harte welkom. De viering is gratis toegankelijk.

Religious Pride EuroPride

Programma overzicht Religious Pride

[Bron: LKP – Foto Krzysztof Charamsa: CC-Bartosz Staszewski]