De hiv-preventiepil, ook wel bekend als PrEP, mag in Europa gebruikt worden voor de preventie van hiv. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vandaag bekend gemaakt. Vijf belangenorganisaties, waaronder het COC, roepen minister Schippers op om PrEP direct beschikbaar te stellen, nu met EMA-goedkeuring het laatste voorbehoud voor invoering in Nederland is weggenomen. In de landen als de Verenigde Staten en Frankrijk is PrEP al langer beschikbaar.
Aids Fonds – Soa Aids Nederland, COC Nederland, de Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren riepen minister Schippers al in april op om PrEP nog in 2016 in Nederland beschikbaar te stellen. De minister gaf toen aan niet vooruit te willen lopen op registratie door de EMA. Nu registratie een feit is, is het volgens de belangenorganisaties zaak dat Schippers de hiv-preventiepil direct beschikbaar stelt.
Volgens de organisaties is het cruciaal dat de minister nu niet langer aarzelt en geen tijd verliest in de strijd tegen hiv. Jaarlijks vinden 1.000 nieuwe hiv-infecties plaats in Nederland. Door PrEP snel toe te voegen aan het bestaande hiv-preventiepakket kan de minister een groot deel van deze infecties voorkomen.
PrEP is nu alleen beschikbaar voor de 370 deelnemers aan een studie van de GGD Amsterdam. De belangstelling voor PrEP is echter vele malen groter.
De EMA maakte vrijdag bekend dat PrEP een effectief en veilig preventiemiddel is. De hiv-preventiepil wordt mondiaal gezien als een noodzakelijke aanvulling op bestaande hiv-preventie middelen, zoals condooms, testen en snel behandelen. Na 30 jaar condoom promotie weten we dat niet iedereen zijn leven lang condooms (goed) gebruikt; voor sommigen voldoen de huidige preventie-methoden niet. Met name voor mensen met een verhoogd risico op hiv biedt PrEP aanvullende en effectieve bescherming.
Tijdens de Internationale Aids Conferentie, deze week in Durban, bleek dat verschillende landen PrEP al breed beschikbaar hebben gesteld, zoals de Verenigde Staten, Zuid Afrika, Thailand, Frankrijk en Australië, of dat binnenkort gaan doen, zoals Brazilië en Kenya.
Meer weten over PrEP? Zie Aidsfonds/Alles over PrEP.