Terug naar overzicht

Marokkaanse boot vaart vooraan in Canal Pride

Er vaart dit jaar opnieuw een boot met Marokkaanse lesbiennes, homo’s, bi’s, transgenders en heteroseksuele bondgenoten mee in de Canal Pride op 6 augustus. De Marokkaanse boot vaart helemaal vooraan de parade, direct achter de boot van de gemeente Amsterdam. COC Nederland ondersteunt de initiatiefnemers.

In 2014 voer er voor het eerst een Marokkaanse boot mee in de grachtenparade. De initiatiefnemers van dit jaar – Mohamed Chaibi, Nassiri Belaraj, Souad Boumedien – wilden verder en pakten de handschoen op. Na een jaar van stilte staken ze de koppen bij elkaar.

Ze willen dat de emancipatie van LHBT’s in Marokkaans-Nederlandse kring dóórgaat. Met de Marokkaanse boot zetten ze zich in voor zichtbaarheid van LHBT’s met een Marokkaanse achtergrond. Ze strijden samen tegen discriminatie, uitsluiting en racisme. Ook willen ze LHBT’s die nog niet durven een gezicht en stem geven.

‘We zijn trots op wie en wat we zijn, we zijn trots op waar we vandaan komen en we zetten ons in voor een mooiere samenleving. Wie kan er nou tegen liefde zijn?’, aldus de initiatiefnemers.

De Marokkaanse boot wordt gekenmerkt door warme kleuren, traditionele en herkenbare tinten uit Marokko. Het blauw van de kleding is geïnspireerd op de touareg, een Noord-Afrikaanse bevolkingsgroep.