Terug naar overzicht

Banner paus met regenboogboek aan gevel RK Vredeskerk

Op 22 juni jl. overhandigde de rooms-katholieke parochiepriester Pierre Valkering aan paus Franciscus de Italiaanse vertaling van Dag jongen van licht van de legendarische pater Jan van Kilsdonk. De paus gaf Valkering voor homo’s een positieve boodschap mee. Valkering geeft die door met behulp van een WELKOM-banner aan de gevel van ‘zijn’ Vredeskerk in de Amsterdamse Pijp.

Paus: “Deze mensen gaan mij aan het hart”

Pater Jan van Kilsdonk overleed in 2008 op 91-jarige leeftijd. Hij liet vele toespraken achter, die hij had gehouden bij de begrafenissen van homomannen die aan aids waren overleden. Zij zijn gebundeld in Dag jongen van licht en op 22 juni jl. aan de paus overhandigd. Van Kilsdonk was, net als de paus, jezuïet. Bij de overhandiging van het boek in de Italiaanse vertaling zei de paus: “Deze mensen gaan mij ter harte. Zij hebben mijn aandacht. Ik draag hen in mijn hart.” Daarbij bracht hij zijn hand naar zijn hart. Hij vroeg Pierre Valkering, pastoor van de Vredeskerk en Rozenkranskerk in Amsterdam, om deze boodschap over te brengen en de mensen om wie het gaat, homo’s dus, te groeten. Pastor Valkering beloofde de paus dit te doen. De Vredeskerk is daarom sinds 3 augustus jl. voorzien van een grote banner met daarop een foto van de ontmoeting. Paus Franciscus heeft daarop het boek, met een regenboog op de kaft, in zijn hand.

 

vredeskerk-banner-foto-van-ton-van-hal

EuroPride en de Canal Parade: Valkering mag niet meevaren van bisschop

De ontmoeting met paus Franciscus was de directe aanleiding om pastor Valkering uit te nodigen om mee te varen op de World Religion Boat in het kader van de EuroPride. Hij heeft die uitnodiging aanvaard. Maar zijn bisschop, Mgr. Jozef Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam, heeft hem verplicht om alsnog van deelname af te zien. Voor Pierre Valkering betekent dit een teleurstelling. Hij spreekt van “een gemiste kans om in aansluiting bij de paus ook als lokale kerk liefdevoller en constructiever op homo’s en andere seksuele minderheden betrokken te raken.”

 

Foto: Ton van Hal