Terug naar overzicht

EuroPride: COC eist actie van EU

Het COC eist dat de Europese Commissie in actie komt tegen LHBT-mensenrechtenschendingen door EU-lidstaten. De belangenorganisatie wil in het bijzonder dat de Commissie, die dit jaar meevaart in de Canal Parade, optreedt tegen de Litouwse antihomowet. Banieren met de oproep aan de EU hangen zaterdag langs de hele route van de Canal Parade.

‘Het is een mooi gebaar dat de Europese Commissie dit jaar meevaart,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over de actie. ‘Maar het is onacceptabel dat ze langs de kant staat als EU-lidstaten de mensenrechten van LHBT’s met voeten treden. LHBT’s in deze landen hebben steun van de Commissie hard nodig.’

‘Als bedrijven de Europese concurrentieregels schenden, legt de Commissie miljoenen euro’s boete op. Als landen de LHBT-mensenrechten schenden, gebeurt er vrijwel niets. Dat is niet acceptabel,’ vindt de COC-voorzitter.

Litouwse antihomowet

Met de Litouwse antihomowet probeert de regering de lokale LHBT-beweging monddood te maken, onder het voorwendsel dat Litouwse jongeren ‘beschermd’ moeten worden tegen ‘homoseksuele propaganda.’ De wet lijkt sterk op Poetins antihomowet en maakt bijvoorbeeld voorlichting op scholen onmogelijk. Met een beroep op de wet verbood de Litouwse regering onder meer een onschuldig reclamefilmpje waarin jongens en meiden vertellen dat ze naar de Gay Pride gaan ‘omdat de liefde mooi is.’ Activisten uit Litouwen zijn zaterdag in Amsterdam aanwezig.

De Litouwse antihomowet is helaas niet het enige voorbeeld van LHBT-mensenrechtenschendingen in de EU waarbij de Europese Commissie nalaat om stevig op te treden.

Polen maakt ‘homohuwelijk’ onmogelijk

Zo weigert Polen om het ‘homohuwelijk’ van een Pool met een andere EU-burger te erkennen, terwijl het daartoe door Europese regelgeving wel verplicht is. De Poolse autoriteiten verhinderden vorig jaar dat een Poolse man met zijn Spaanse vriend kon trouwen. In Hongarije uit premier Orbán bedreigingen aan het adres van de LHBT-beweging en treedt de politie zelden op tegen LHBT-discriminatie. Estland zou asielzoekers moeten opvangen die wegens hun seksuele identiteit worden vervolgd, maar weigert dat.

 

banneractie europride 2016