Terug naar overzicht

Zet vandaag nog je handtekening voor meerouderschap!

Veel lesbiennes, homo’s en bi’s vormen een meeroudergezin: een lesbisch paar voed een kind op met een biman, een homopaar voedt een kind op met een single heterovrouw. Toch is er nog geen goede wettelijke regeling voor meeroudergezinnen. Dat kan kinderen en ouders in grote juridische problemen brengen. Zet daarom vandaag nog HIER je handtekening voor een goede meerouderschapsregeling.

‘Ongelooflijk dankbaar’

Al bijna vierduizend mensen gingen je voor. Anne is bezig een meeroudergezin te stichten en is erg gelukkig met de steun: “Het maakt me ongelooflijk blij en dankbaar. Ik had nooit gedacht dat het zo fijn zou voelen om erkend te worden door (een deel) van de maatschappij.”

Volgens de wet mag een kind nu maar twee ouders hebben. Steeds meer kinderen hebben echter drie of vier papa’s of mama’s. Een kind weet niet beter dan dat al die opvoeders zijn ouders zijn, maar wettelijk loopt zo’n regenbooggezin tegen allerlei hindernissen aan. Of het nu gaat om het bezoeken van een ouderavond, het openen van een spaarrekening voor het kind of toestemming geven voor een doktersbehandeling: de derde of vierde ouder is op dit moment officieel niet bevoegd. Ook heeft zo’n vader of moeder bijvoorbeeld geen recht op ouderschaps- of zorgverlof en loopt het kind allerlei financiële voordelen mis.

Neem het meeroudergezin van Steven, Frank, Marianne en Gabriella met hun zoon Quinten (1). Hun zoontje is even vaak bij de vaders en de moeders. “Hij ziet ons allemaal als zijn papa’s en mama’s, noemt ons ook zo”, zegt Steven in een special van Ouders van Nu over meerouderschap. ‘Maar volgens de wet zijn alleen Gabriella en Steven de ouders.’

actie-gelijke-ouders-gelijke-rechten-2016-klein

Daarom nam het COC met Ouders van Nu en Stichting Meer dan Gewenst het initiatief tot deze handtekeningenactie. De handtekeningen worden binnenkort aangeboden aan minister Ard van der Steur (Justitie), de Tweede Kamer en de Staatscommissie Herijking Ouderschap.

De petitie kun je HIER tekenen.

Zie deze VIDEO – daarin leggen meeroudergezinnen en Ouders van Nu, Meer dan Gewenst en COC waarom een goede meerouderschapsregeling zo belangrijk is.

[Bron: COC NL/Meer dan Gewenst/Ouders van Nu – Foto Meeroudergezin: Janus van den Eijnden]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!