Terug naar overzicht

Niets staat vergoeding hiv-preventiepil PrEP meer in de weg

Economen hebben vastgesteld dat PrEP een slimme investering is in de Nederlandse gezondheiszorg. Ook beschikken artsen vanaf vandaag over richtlijnen voor de juiste toepassing van de pil die hiv voorkomt. Daarom staat minister Edith Schippers van VWS niets meer in de weg om voor het einde van 2016 een beslissing te nemen over de vergoeding van PrEP. Verdere vertraging in de procedure is onnodig en onverantwoordelijk, vinden Aids Fonds, Soa Aids Nederland en het COC.

“Iedere maand langer wachten, betekent vele nieuwe hiv-infecties die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Ieder jaar opnieuw worden ongeveer 1000 Nederlanders met hiv geïnfecteerd, dat moet stoppen”, zegt Louise van Deth, directeur van Aids Fonds en Soa Aids Nederland.

Aids Fonds, Soa Aids Nederland, Winq en COC organiseren op 30 september PrEP TALK, een debat over de invoering van PrEP in Nederland, in De Balie in Amsterdam.

Met de constatering dat PrEP kosteneffectief is en de lancering van een richtlijn voor de toepassing van PrEP zijn opnieuw twee belangrijke stappen gezet bij de introductie van PrEP in Nederland.  Eerder al besloot de Europese Commissie op advies van het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) dat Truvada® in Europa ingezet kan worden als hiv-preventiepil.

Kosteneffectief

PrEP kan in Nederland de komende tien jaar tussen de 1000 en 2500 nieuwe hiv-infecties voorkomen, stellen onderzoekers van Erasmus MC en AMC. PrEP is volgens hen bovendien kosteneffectief, ook bij de huidige prijzen van PrEP van ruim 7000 euro per jaar.

“Met iedere voorkomen infectie wordt een levenslange hiv-behandeling van omstreeks 500.000 euro voorkomen”, zegt onderzoeker David van de Vijver van de afdeling Virologie van het Erasmus MC. Als de prijzen van PrEP omlaag gaan, dan kan de toepassing van PrEP aan risicogroepen in de nabije toekomst zelfs kostenbesparend worden.

Landelijke PrEP-richtlijnen

Zorgverleners in Nederland beschikken vanaf vandaag over een richtlijn voor de correcte toepassing van PrEP. De landelijke multidisciplinaire richtlijn, een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren (NVHB), adviseert over wie baat heeft bij het gebruik van PrEP, hoe PrEP ingenomen moet worden en over een goede begeleiding van mensen die PrEP gebruiken.

“Mensen die PrEP willen gebruiken moeten bij hun huisarts of kliniek voor seksueel overdraagbare aandoeningen de juiste informatie meekrijgen. En als mensen PrEP gebruiken dienen ze gecontroleerd te worden, want PrEP is alleen effectief tegen hiv als het goed wordt ingenomen”, zegt Marc van der Valk, voorzitter van de NVHB.

Nog in 2016 een besluit over vergoeding

PrEP wordt vooralsnog niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars, maar niets staat de minister van VWS meer in de weg om nog in 2016 een positief besluit te nemen over die vergoeding. Zij heeft deze zomer echter aangekondigd eerst een advies van de Gezondheidsraad te willen afwachten.

Aids Fonds, Soa Aids Nederland en COC maken zich ernstige zorgen over deze vertragende stap. Landen als de Verenigde Staten, Frankrijk en Australië hebben inmiddels besloten om PrEP breed toegankelijk te maken voor iedereen die risico heeft op een hiv-infectie. Ondertussen vinden in Nederland hiv infecties plaats die voorkomen hadden kunnen worden met PrEP.

[Bron: COC NL, Aids Fonds]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!