Terug naar overzicht

Van der Steur krijgt duizenden handtekeningen voor meerouderschap

COC-voorzitter Tanja Ineke overhandigt op donderdagmiddag 29 september bijna vijfduizend handtekeningen voor meerouderschap aan minister Ard van der Steur (Justitie). De ondertekenaars willen dat de minister snel een wet maakt waardoor kinderen meer dan twee ouders kunnen krijgen. De handtekeningen werden afgelopen weken verzameld door Ouders van Nu, Meer dan Gewenst en COC.

“Kinderen hebben recht op een goede juridische band met ál hun ouders, of dat er nou één, twee, drie of vier zijn”, zegt COC-voorzitter Ineke over de petitie. “Met deze steunbetuigingen moedigen we de minister aan om snel met een goede wet te komen. Het is in het belang van kinderen in meeroudergezinnen dat hun juridische situatie past bij de feitelijke situatie waarin ze opgroeien.”

Steeds meer mensen vormen een meeroudergezin, bijvoorbeeld een lesbisch paar dat een kind opvoedt met een homoman of een homopaar. Naar schatting van het COC gaat het om duizenden gezinnen in Nederland. Volgens de wet mag een kind nu niet meer dan twee ouders hebben. Dat kan kinderen in meeroudergezinnen in grote juridische en financiële problemen brengen.

Kinderen moeten bijvoorbeeld veel meer belasting betalen over een studiebijdrage of erfenis van hun derde of vierde ouder. Derde en vierde ouders zijn officieel niet bevoegd om met hun kind naar dokter, ouderavond of het buitenland te gaan, of om formaliteiten te regelen zoals het openen van een spaarrekening. Ook krijgen ze geen zorgverlof of ouderschapsverlof.

Voor kinderen in meeroudergezinnen zijn al hun ouders gelijk. “Het pijnlijkst is misschien wel dat de wet dat ontkent. Dat is niet uit te leggen aan kinderen”, zegt COC-voorzitter Ineke.

Gewenst en geliefd

Honderden petitietekenaars schreven een persoonlijke boodschap voor de minister. “Geef deze ouders dezelfde rechten! De kinderen van deze papa’s en mama’s zijn zo ontzettend gewenst en geliefd!!”, schrijft één ondertekenaar.  Anderen schrijven: “Een ouder is een ouder, en  zo zou dat ook in de wet geregeld moeten zijn’ en ‘de huidige wetgeving is niet meer van deze tijd.”

Een moeder in een meeroudergezin wil gelijke rechten: “Ik heb een zoontje met twee fantastische papa’s. Allebei zijn ze evenveel papa maar bij de wet is dit niet het geval.” Een oma schrijft over haar kleinkind: “De twee papa’s en een mama hebben zo bewust gekozen om samen een kindje te krijgen en op te voeden, waarom zou de papa dan niet officieel papa kunnen zijn?”

[Bron: COC NL – Foto Meeroudergezin: Janus van den Eijnden]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!