Terug naar overzicht

Walgelijke flyer verspreid in Amsterdam

In Amsterdam West en Nieuw-West kregen bewoners afgelopen weekend flyers met antihomoteksten in de brievenbus. Het COC spreekt van ‘walgelijke teksten’ en roept de ontvangers op om aangifte te doen en zich te melden bij COC Amsterdam.

Op de flyers staat onder meer dat 29 procent van de kinderen die opgroeien bij homoseksuele ouders seksueel zou worden misbruikt. Moslims, Joden en Christenen zouden zich volgens de auteurs van het pamflet tegen homo’s moeten verenigen.

COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van ‘walgelijke onwaarheden’ en roept ontvangers van de flyers op om aangifte te doen bij de politie. Ook PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch riep daartoe zondag op. COC Amsterdam vraagt ontvangers van de flyers op om zich te melden via [email protected] zodat zij kunnen inventariseren waar en door wie de flyer is verspreid.

flyer-voor-en-achterzijde-klein

De politie is een onderzoek gestart naar de verspreiding van de flyers. In het weekend hadden al meer dan twintig mensen melding gemaakt van de flyers (inmiddels dan 100). De politie wil onderzoeken wie de flyers heeft verspreid en wat de drijfveer is geweest. Iedereen die aanstoot heeft genomen aan de flyer kan dit melden aan de politie via 0900-8844. Ook komt de politie graag in contact met mensen die informatie hebben over de verspreider(s).

Het Openbaar Ministerie (OM) is aan het bekijken of de makers van de flyers strafbare feiten hebben gepleegd. “Mocht dat het geval te zijn dan kunnen deze 75 mensen hun melding omzetten in een aangifte”, zegt een politiewoordvoerder.

De voltallige gemeenteraad van Amsterdam heeft een spoeddebat aangevraagd over de flyers die dit weekend verspreid zijn in West en Nieuw-West. Het spoeddebat zal op donderdag 27 oktober gehouden.

Ook minister Jet Bussemaker van OCW heeft haar afschuw uitgesproken over de homofobe flyer. Via Twitter laat zij weten: “We mogen nooit rusten als het gaat om emancipatie, we moeten blijven strijden voor gelijke rechten voor man en vrouw, voor homo en hetero. Het is goed om te zien hoe adequaat de politie hierop reageert door onmiddellijk een onderzoek te starten naar de herkomst van deze verwerpelijke flyer.”

Naar aanleiding van de flyeractie roept COC Nederland de Tweede Kamer op om te stemmen tegen een wetsvoorstel dat dit soort vormen van discriminatie niet langer strafbaar stelt. Ex-PVV-Kamerlid Joram van Klaveren heeft een wetsvoorstel ingediend dat een einde maakt aan de strafbaarheid van groepsbelediging en aanzetten tot haat. De Tweede Kamer behandelt dat wetsvoorstel in december.

[Bron: COC NL – Illustratie: Twitter]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!