Terug naar overzicht

Eén jaar Amsterdam PrEP project

GGD Amsterdam presenteert vandaag een verslag van één jaar Amsterdam PrEP project – een onderzoeksproject onder homomannen en transgenders naar de toepasbaarheid van PrEP voor hiv-preventie. Het beeld van de eerste 200 deelnemers en landelijke ontwikkelingen van het afgelopen jaar zijn nu bekend.

PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. Uit internationaal onderzoek blijkt dat PrEP heel effectief is bij juist gebruik. COC Nederland steunt de oproep van het Aids Fonds en Soa Aids Nederland om zo snel mogelijk PrEP in ons land beschikbaar te laten komen.

Beeld PrEP-gebruikers

Tussen augustus 2015 en juni 2016 zijn 376 mensen gestart met PrEP: 374 homomannen en andere mannen die seks hebben met mannen, en 2 transvrouwen. Van deze mensen zijn er 273 gestart met dagelijks PrEP. De rest heeft gekozen voor incidenteel PrEP gebruik rondom seks. Mensen die kozen voor dagelijks PrEP waren gemiddeld iets jonger, en hadden in de drie maanden voordat ze met PrEP startten meer partners met wie ze anale seks hadden gehad.

Bij ongeveer een vijfde van alle deelnemers werd een soa gevonden bij het screeningsbezoek dat plaatsvond bij de start. Er zijn nog geen cijfers van soa in het eerste jaar van het PrEP project.

De drie belangrijkste redenen die deelnemers rapporteerden om deel te nemen aan het project zijn:

  • betere bescherming tegen het oplopen van een hiv-infectie;
  • minder zorgen hoeven te maken over het oplopen van een hiv-infectie;
  • bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek.

Nagenoeg alle deelnemers dankzij PrEP beschermd tegen hiv

De effectiviteit van PrEP is al in eerdere onderzoeken vastgesteld. Ook in dit project blijkt dat in het eerste jaar van de studie nagenoeg alle deelnemers beschermd bleken tegen hiv.

Twee deelnemers hebben een hiv-infectie opgelopen. De eerste persoon was wel gestart met PrEP maar ook weer gestopt. Enkele maanden later kreeg deze deelnemer klachten en werd een acute hiv-infectie vastgesteld. Bij de tweede deelnemer werd een hiv-infectie vastgesteld na een aantal maanden dagelijks PrEP-gebruik. Er is aangetoond dat hij zijn PrEP goed heeft ingenomen en dat het virus gevoelig is voor de bestanddelen in PrEP. Dit is voor zover we nu weten heel zeldzaam, en duidt erop dat in uitzonderlijke gevallen een virus door de bescherming van PrEP heen kan komen.

Dankzij de driemaandelijkse controles die bij PrEP horen, zijn beide infecties snel opgespoord en behandeld en is overdracht naar andere personen zoveel mogelijk voorkomen.

Onderzoeker Elske Hoornenborg: “Dat PrEP niet voor de volle 100 procent beschermt tegen een hiv-infectie was al bekend uit onderzoeken. Ook weten we dat het belangrijk is dat je PrEP trouw slikt. Daarentegen: als je PrEP niet inzet, dan zou je een veelvoud aan hiv-infecties zien bij mensen met een verhoogd risico op hiv. Omdat er altijd nog een klein risico op een hiv-infectie bestaat, worden deelnemers doorlopend gewezen op het belang van het gebruik van condooms naast PrEP, ook om soa te voorkomen. Daarnaast toont dit aan hoe belangrijk het is dat PrEP gebruikers regelmatig worden gecontroleerd.”

PrEP in Europa en Nederland

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft in augustus bekend gemaakt dat PrEP in Europa goedgekeurd is voor de preventie van hiv. In Nederland is vergoeding van de kosten van PrEP nog niet door minister Edith Schippers geregeld.

Inmiddels is in ons land een richtlijn opgesteld voor artsen en andere professionals die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. In de richtlijn staat onder andere voor wie PrEP een nuttig preventiemiddel zou kunnen zijn, hoe PrEP ingenomen moet worden en hoe mensen die PrEP gebruiken begeleid moeten worden. De richtlijn is opgesteld op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren.

Achtergrondinformatie Amsterdam PrEP onderzoek

PrEP is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Doel van dit project is om te onderzoeken hoeveel mannen PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het PrEP gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert. Het is de eerste keer dat PrEP in Nederland wordt onderzocht en wereldwijd de eerste keer dat deelnemers in een proefproject de keuze krijgen tussen dagelijks PrEP of PrEP volgens een vaststaand schema voor en na seks zonder condoom.

Het AMPrEP project is onderdeel van een uniek project gestart onder de naam H-TEAM (Hiv Transmissie Eliminatie AMsterdam), dat ernaar streeft om de verspreiding van hiv in de stad terug te dringen, en naar een verbetering van de prognose van hiv-geïnfecteerden. Het H-TEAM is een samenwerkingsverband tussen het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD), Stichting HIV-Monitoring (SHM), Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam, Hiv Vereniging Nederland, RIVM en de Amsterdamse huisartsen en ziekenhuizen.

[Bron: GGD Amsterdam – Foto PrEP: CC-Jeffrey Beall]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!