Terug naar overzicht

Adoptieadvies te kort door de bocht

Het voorstel om adoptie van buitenlandse kinderen geheel af te schaffen is te kort door de bocht. Dat is de reactie van COC Nederland op het hoofdpunt van een advies dat de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) op 2 november uitbrengt aan minister Van der Steur (Justitie).

COC-voorzitter Tanja Ineke: “Als er problemen zijn bij interlandelijke adoptie, dan moeten die worden aangepakt. Maar om interlandelijke adoptie dan maar direct helemaal over boord te gooien, is wat ons betreft te kort door de bocht. Het is ook maar de vraag of afschaffen in het belang is van kinderen die op dit moment een liefdevol gezin nodig hebben om bij op te groeien.”

Het COC bestudeert het RSJ-advies nog, maar heeft grote twijfels bij de voorgestelde oplossingsrichting.

rsj-raad-voor-strafrechtstoepassing-en-jeugdbescherming-logo-klein

Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming zou bij internationale adoptie een ‘vraaggestuurde markt’ zijn ontstaan waarbij zowel in Nederland als in het buitenland veel geld wordt verdiend aan adoptie. Volgens de raad is helpen bij de opbouw van kinderbescherming in het land van herkomst beter dan adoptie door een gezin in het buitenland. De raad stelt daarom voor om adoptie van buitenlandse kinderen in Nederland helemaal af te schaffen. Adoptie uit China, EU-landen en de VS zou direct moeten worden stopgezet. De VS zijn één van de weinige landen waar vandaan paren van gelijk een kind kunnen adopteren.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) hoopt begin volgend jaar met een reactie op het advies te komen. D66 heeft een spoeddebat over de kwestie aangevraagd.

[Bron: COC NL – Foto Adoptie Symbool: Martin Strachon-Wikepedia Commons]

Zie ook: Trouw – Tweede Kamer wil niet ‘voor de vuist weg’ conclusies trekken na adoptieadvies

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!