Terug naar overzicht

Zicht op vergoeding borstconstructie transgenders

Er lijkt eindelijk zicht op een regeling waarmee transgendervrouwen een borstconstructie vergoed kunnen krijgen. Dat blijkt uit een brief die minister Edith Schippers (VWS) op vrijdag 4 november naar de Tweede Kamer stuurde. COC, Patiëntenorganisatie Transvisie en Transgender Netwerk Nederland (TNN) pleiten al jaren voor deze vergoeding.

Transvrouwen moeten een borstconstructie sinds 2005 zelf betalen. Volgens COC, Transvisie en TNN is borstconstructie voor de meeste transvrouwen een onlosmakelijk onderdeel van de transitie van man naar vrouw en zou de operatie moeten worden vergoed.

Minister Schippers schrijft nu in haar brief aan de Kamer dat ze overweegt om ‘een subsidieregeling te maken om borstprotheses voor transvrouwen te vergoeden’. Die regeling zou een ‘emancipatoir motief’ hebben. De minister informeert de Kamer voor de zomer van 2017 of de vergoedingsregeling er ook echt komt.

Het COC vindt het positief dat er nu eindelijk zicht is op vergoeding. Wel wijst de organisatie er op dat het wenselijk is dat de behandeling van álle geslachtskenmerken voor transgenderpersonen wordt vergoed, dus bijvoorbeeld ook erectieprothesen.

Met Patiëntenorganisatie Transvisie en Transgender Netwerk Nederland pleit het COC al lang voor vergoeding van de behandeling van alle geslachtskenmerken voor transgenderpersonen. De organisaties stuurden daarover onder meer gezamenlijke brieven aan regering en Tweede Kamer in juni 2016 en november 2015.

Ook het College voor de Rechten van de Mens, de Raad van Europa en het VN-Vrouwenrechten Comité roepen Nederland op om de behandeling van geslachtskenmerken voor transgenders te vergoeden.

[Bron: COC NL – Foto minister Schippers: Rijksoverheid.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!