Voor Nederlanders van Marokkaanse afkomst is de afwijzing van homoseksualiteit op grond van hun geloof en cultuur vanzelfsprekend, vindt schrijver, tv- en theatermaker Salaheddine Benchikhi. Dat bleek op donderdag 15 december in de talkshow ‘Pauw’ en liet hij eerder blijken in een ‘openhartig gesprek’ met de openlijk homoseksuele Tofik Dibi. Steeds meer LHBTI-moslims in Nederland zien dat totaal anders en ervaren wel degelijk ruimte om hun cultuur, geloof en seksuele identiteit te combineren.
Voor Salaheddine is er geen twijfel mogelijk: homoseksualiteit is een zonde, gaat daarom niet samen met de Islam en in de Marokkaanse cultuur is dat een vaststaand en onomstreden feit.
Dat bevestigde hij kortweg en vrijwel onweersproken in ‘Pauw’, nadat verwezen werd naar zijn intimiderende ‘interview‘ met Tofik Dibi van enige tijd geleden. Daarin neemt hij Dibi de maat over zijn coming out. Dibi’s openheid over homoseksualiteit wijst Salaheddine af. Dibi zou zijn ‘zonde’ juist moeten bedekken, want zo moet dat in de islam volgens Salaheddine. ‘Bedekken’ staat dan voor ‘onderdrukken’ of het voeren van een stiekem dubbelleven.
“Heteroseksualiteit is toch de norm binnen de islam”, werpt hij Dibi voor de voeten en laat weten dat hij ook niet zou moeten willen dat diens seksuele oriëntatie ‘gemeengoed’ zou worden in zijn cultuur. Dat dit in ons land anno 2016 wél het geval is, doet er volgens Salaheddine niet toe. “Effe serieus, wij zijn toch geen Nederlanders? We zijn toch gewoon moslim”, zegt hij tegen Dibi.
Opvattingen als die van Salaheddine verklaren waarom mensen als Dibi jarenlang met hun homoseksualiteit worstelen en waarom Dibi’s coming out een doorbraak is. Dibi werd een rolmodel voor biculturele LHBTI’s in onze open diverse samenleving, terwijl Sahaleddine vooral een voorvechter lijkt te zijn voor de Staphorster variant van de Marokkaanse gemeenschap.
Roze Imams
Salaheddine’s visie op homoseksualiteit staat haaks op tal van ontwikkelingen binnen de Islam. Daarin zijn sinds een aantal jaar ‘roze imams’ actief, zoals de Franse imam Ludovic-Mohammed Zahed en de Zuidafrikaanse imam Muhsin Hendricks die in 2013 COC’s Bob Angelo Penning ontving. Queer Moslims laten wereldwijd steeds vaker van zich horen. In Nederland verenigen ze zich bij Stichting Maruf en Haardvuur Avond. Zij zien wel degelijk mogelijkheden om hun seksuele en genderidentiteit te verenigen met hun geloof. Ook de Marokkaanse Boot tijdens de Canal Parade toont aan dat steeds meer mensen binnen de Marokkaanse gemeenschap heel anders tegen homoseksualiteit aankijken dan Salaheddine.
[Bron: COC NL – Illustratie: Salaheddine]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!