Terug naar overzicht

COC-prijs voor André van Duin en Miriam van der Have

De Bob Angelo Penning van het COC wordt dit jaar toegekend aan komiek André van Duin en intersekse-activist Miriam van der Have. COC-voorzitter Tanja Ineke reikte de penningen uit op zondagavond 22 januari, tijdens COC’s True Colors in een uitverkocht Parasdiso in Amsterdam. In haar nieuwjaarsspeech riep Ineke de aanwezigen op om de LHBTI-belangen te laten meewegen als ze op 15 maart a.s. een stem uitbrengen bij de Tweede Kamerverkiezingen.

TRUE COLORS 2017 by COC NL @ Paradiso AmsterdamAndré van Duin

André van Duin ontvangt de Bob Angelo Penning voor de vanzelfsprekende wijze waarop hij als zeer bekende Nederlander al bijna een halve eeuw bijdraagt aan de acceptatie van homoseksualiteit. Het COC roemt de wijze waarop Van Duin vanaf het begin van zijn carrière in de jaren zeventig open was over zijn homoseksualiteit, een tijd waarin dat nog verre van vanzelfsprekend was. Het maakt hem volgens het COC tot een vooraanstaand rolmodel, in het bijzonder voor generatiegenoten die worstelden met hun seksuele oriëntatie.

Miriam van der Have

Miriam van der Have ontvangt de Penning voor haar voorbeeldige inzet voor de emancipatie van intersekse personen in Nederland en de wereld. Intersekse personen worden geboren worden met een lichaam dat niet (geheel) voldoet aan de normatieve biologische definitie van man of vrouw.

TRUE COLORS 2017 by COC NL @ Paradiso Amsterdam

Het COC prijst Van der Have voor het feit dat ‘intersekse’ mede dankzij haar in korte tijd nationaal en internationaal een begrip werd. Dat leidde tot media aandacht, onderzoek en het eerste overheidsbeleid. Zo dienden D66, PvdA en GroenLinks onlangs een initiatiefwetsvoorstel in dat beoogt om intersekse personen tegen discriminatie te beschermen. Van der Have’s inzet droeg ertoe bij dat intersekse op de agenda kwam van de Europese Unie, de Raad van Europa en de VN.

Van der Have is drijvende kracht achter de Nederlandse en Europese belangenorganisaties voor intersekse personen,  Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID) en Organisation Intersex International Europe (OII Europe).

Nieuwjaarsboodschap

In haar nieuwjaarsspeech in Paradiso riep Ineke de aanwezigen op om LHBTI-belangen te laten meewegen wanneer ze op 15 maart een stem uitbrengen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Ze sprak haar zorg uit over de ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar de regering Trump LHBTI-rechten mogelijk zal terugdraaien. Ineke wees er op dat ook in Nederland momenteel een wetsvoorstel wordt behandeld om het discriminatieverbod af te zwakken. Het COC organiseert op vrijdagavond 3 februari a.s. een verkiezingsdebat met politieke kopstukken in de Amsterdamse Rode Hoed.

Bob Angelo Penning

De Bob Angelo Penning is vernoemd naar de schuilnaam van Niek Engelschman, oprichter en eerste voorzitter van het COC. De Bob Angelo Penning werd ingesteld in 1991. Tot de winnaars behoren Erwin Olaf, Boris Dittrich, Paul de Leeuw, Joke Swiebel, Hans van Manen, Judith Schuyf, Andreas Burnier, Arie Boomsma en de jeugdserie SpangaS.

[Bron: COC NL – Foto’s: COC NL – Geert van Tol Fotografie]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!