De gemeente Tholen gaat zich inzetten voor de bevordering van sociale acceptatie en de veiligheid van LHBT’s, m.n. jongeren. Dat is een opvallende stap, want de laatste jaren kwam de Zeeuwse gemeente vooral in het nieuws door LHBT-onvriendelijk beleid.
Uitgangspunt voor het beleid is het LHBT-projectplan van het Anti-Discriminatiebureau Zeeland. Koplopergemeenten Goes, Middelburg en Vlissingen nemen daar al deel aan. De aanleiding voor het project waren de alarmerende hoge cijfers met betrekking tot de psychische gezondheid en de suïcidegedachten van Zeeuwse LHBT-jongeren ten opzichte van hetero-jongeren.
Besloten is om onder meer WMO-consulenten te trainen, zodat problemen die leven bij LHBT-jongeren gesignaleerd worden. Onderzoeksresultaten met betrekking tot de acceptatie van seksuele gerichtheid en genderidentiteit worden onder de aandacht gebracht van schoolbegeleiders en werkgevers wordt gewezen op hun rol bij het bestrijden van discriminatie op de werkvloer. Verder gaat de gemeente actief het werk van het Anti-Discriminatiebureau onder de aandacht brengen van sport- en cultuurverenigingen.
In het gemeentehuis komt een glazen plaquette met de tekst van Artikel 1 van de Grondwet en de gemeente wil daar jaarlijks bij stilstaan. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend, maar een woordvoerder van de gemeente oppert dat de Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie op 21 maart daar een geschikte dag voor is.
Tholen kwam de afgelopen jaren in het nieuws vanwege het besluit om de regenboogvlag niet te hijsen op Coming Out Dag. Het argument om dat niet te doen was dat de gemeente inzet op beleid als het gaat om LHBT-emancipatie en geen symboolpolitiek wil voeren. De gemeente benoemde in 2014 vlak voor het verbod van kracht werd nog drie weigerambtenaren.
[Bron: PZC, Roze Rijk – Foto Tholen: CC-M.Minderhoud]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!