Voor de 20ste editie van het festival is er voor gekozen de actuele thema’s Regenbooggezinnen, PrEP en bi-culturaliteit extra te belichten. Bovendien wordt er voor het eerst een film met een intersekse-thema vertoond. De Roze Filmdagen – Amsterdam LGBTQ Film Festival vindt plaats van 9–19 maart in het Ketelhuis en het Westergastheater.
“Deze thema’s zijn extra belangrijk nu er verkiezingen zijn. Veel politieke partijen doen alsof de homo-emancipatie is afgerond, maar er zijn nog belangrijke stappen te zetten. Wij dragen in dit festival graag bij aan de discussie”, aldus festivalvoorzitter Huib Koeleman. “We zijn dan ook blij dat we Nederlandse producties kunnen tonen waar deze thema’s centraal staan”.
Regenbooggezinnen
Nederland staat bekend als een tolerant land. Maar een kind krijgen en opvoeden? Dat is nog niet goed geregeld. Samen met COC Amsterdam besteedt het festival extra aandacht aan alternatieve vormen van ouderschap: van homo’s die kinderen krijgen via een draagmoeder tot meeroudergezinnen.
In de documentaire Het Zaad en de 11 Eitjes, van Julia Graevenitz, die vrijdag 10 maart wordt getoond, volgen we het jonge homostel Dennis en Lody uit Delft die graag kinderen willen. Als een nicht aanbiedt om als draagmoeder hun kind te dragen lijkt hun wens te worden vervuld. Wat volgt is een lange weg tussen hoop en teleurstellingen.
PrEP, wonderpil of niet?
Zaterdag 11 maart gaat de documentaire PREP&ME van Tim Dekkers in première; dat gebeurt in samenwerking met het Aidsfonds. PrEP is de nieuwe hiv-preventiepil die in de Verenigde Staten al jarenlang een succes is. Wie deze pil slikt, loopt bijna geen risico meer op hiv, ook zonder condoom.
Documentairemaker Dekkers heeft een jaar lang drie deelnemers aan een Amsterdams experiment met PrEP gevolgd. De documentaire toont zowel de mooie als de moeilijke kanten van PrEP-gebruik. En er is kritiek: leidt PrEP niet tot veel soa’s? In dit persoonlijk document komen ook experts en betrokkenen aan het woord.
Festivalvoorzitter Koeleman: “In Nederland wacht de regering met een besluit over het breed toelaten van PrEP tot de Gezondheidsraad een advies heeft uitgebracht. Dat kan tot 2018 duren. Terwijl in omringende landen is gebleken dat het gebruik van PrEP vele duizenden hiv-infecties kan voorkomen. Met deze film en de Q&A na afloop hopen we de discussie te versnellen”.
Migrant en bi-culturaliteit
Zaterdag 11 maart vertonen we ook de nieuwe korte film Scar Tissue van Nish Gera. Een film over een gevluchte Syriër die verblijft in een AZC. Hij hoopt in Amsterdam een thuis te vinden en daar een bestaan als openlijk homoseksueel op te bouwen.
“Met deze film en de paneldiscussie na afloop staan we stil bij de specifieke behoeftes van LHBT-vluchtelingen en de risico’s die zij lopen”.
Roze Filmdagen
De 20ste editie van de Roze Filmdagen – Amsterdam LGBTQ Film Festival vindt plaats van 9–19 maart in het Ketelhuis en het Westergastheater. In de week voorafgaand aan het festival wordt op zaterdag 4 maart Het beste uit 20 edities Roze Filmdagen gepresenteerd in Filmhuis Cavia, de plek waar het festival in 1996 voor het eerst plaatsvond.
Festivaldirecteur Werner Borkes: “We hebben dit jaar meer vertoningen dan ooit tevoren met films uit 38 landen. Naast het brede programma ben ik blij dat het ons gelukt is om het filmaanbod ook te verdiepen. Zo vertonen we dit jaar voor het eerst een ‘intersekse’ film, hebben we een ‘transgender’ film uit Armenië en screenen we een queer animatie roadmovie”.
De Roze Filmdagen opent dit jaar op 9 maart op het Westergasterrein met de Ierse film Handsome Devil van John Butler. De start van het festival wordt dit jaar groots gevierd. Naast Het Ketelhuis vormt het tegenovergelegen Westergastheater namelijk ook het decor van de aftrap. Op deze manier kunnen maar liefst meer dan 400 mensen genieten van de ontroerende openingsfilm.
Ook dit jaar zijn er films genomineerd voor de vakjury. En alle films doen natuurlijk mee voor de OUTtv Audience Awards. De prijzen in diverse categorieën worden uitgereikt door Roze Filmdagen-beschermvrouwe Dolly Bellefleur op zondag 19 maart.
[Bron/Illustraties: Roze Filmdagen]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!