Homoseksuele mannen voelen vaak een drempel om deel te nemen aan team- of contactsporten zoals voetbal. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau over LHBTI’s in de sport dat op 9 maart verscheen.
Als homoseksuele mannen eenmaal lid zijn van een team voelen zij zich over het algemeen wel geaccepteerd. Voor lesbische en biseksuele vrouwen blijkt de seksuele oriëntatie aanzienlijk minder vaak van invloed op het sportgedrag dan voor homoseksuele mannen.
Homoseksualiteit in de sport
Ondanks dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking zegt geen probleem te hebben met homoseksualiteit in de sport, lijken homoseksuele mannen vooral ‘macho-’ of team- en contactsporten (zoals voetbal) te mijden, aldus het SCP. Ze verwachten niet te worden geaccepteerd. Homoseksuele mannen die aan teamsport doen, voelen zich over het algemeen wel geaccepteerd in hun team. Hieruit concludeert het SCP dat wanneer homoseksuele mannen eenmaal lid zijn van een ‘mannenteam’ zij zich over het algemeen geaccepteerd voelen, maar dat er een drempel is om het lidmaatschap überhaupt aan te gaan.
“Dat homomannen die drempel als hoog ervaren, heeft natuurlijk wel een reden”, zegt Diana van den Born, COC-bestuurslid met Sport in portefeuille. “Dat ‘homo’ of ‘mietje’ op het veld vaak als scheldwoord worden gebruikt, maakt dat homo’s zich minder welkom voelen. Hetzelfde geldt voor antihomoseksuele spreekkoren die nog regelmatig te horen zijn in de voetbalstadions.’ Van den Born wijst er verder op dat er weinig rolmodellen zijn voor homoseksuele sporters: ‘nog altijd is niet één topvoetballer in Nederland uit de kast.”
Van den Born vindt het positief de dat sportbonden KNVB en NBB (Nederlandse Basketballbond) een actieplan hebben om LHBTI-acceptatie in de sport te bevorderen. Ze dringt er op aan dat het voorbeeld van de KNVB en NBB door meerdere sportbonden en -verenigingen wordt gevolgd.
Verschillen in veiligheidsbeleving
Uit het SCP-onderzoek blijkt geen verschil in de mate waarin heteroseksuele sporters of wedstrijdbezoekers en LHB-sporters of wedstrijdbezoekers wangedrag in de sport hebben meegemaakt. Dit geldt ook voor de mate waarin zij zich veilig voelen tijdens en rondom sportwedstrijden. Wanneer deze groepen verder worden uitgesplitst naar geslacht dan blijkt dat homo- en biseksuele mannen zich veiliger voelen tijdens en rondom sportwedstrijden dan heteroseksuele mannen. Dit kan komen doordat heteroseksuele mannen vaker sporten beoefenen of bezoeken waarin meer wangedrag wordt vertoont (bv. voetbal). Lesbische en biseksuele vrouwen voelen zich aanzienlijk minder veilig dan homo- en biseksuele mannen en heteroseksuele sporters (onder wie heteroseksuele vrouwen).
Uit het SCP-onderzoek blijkt dat seksuele oriëntatie in beginsel geen invloed heeft op de mate waarin mensen sporten en bewegen. Wel is het zo dat een kwart van de niet-sportende transgenders niet sport vanwege het feit dat ze transgender zijn.
[Bron: COC NL/SCP – Foto Coming Out Dag 2012: COC NL]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!