GGD Amsterdam zoekt deelnemers aan een internationaal medisch-wetenschappelijk onderzoek naar een nieuw geneesmiddel voor het gebruik als pre-expositie profylaxe (PrEP) voor hiv-preventie: de DISCOVER-studie.
PrEP is een pil met hiv-remmers om een hiv-infectie te voorkomen en is bedoeld voor mensen die niet met hiv zijn geïnfecteerd, maar wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.
In de DISCOVER-studie wordt onderzocht of een nieuw experimenteel geneesmiddel (F/TAF) veilig en effectief is voor gebruik als hiv-preventiemiddel bij gezonde volwassenen. Vanaf 17 t/m 26 maart kunnen geïnteresseerden zich aanmelden via website van GGD Amsterdam.
Voorwaarden deelname
Om in aanmerking te komen voor deelname moet u:
- tenminste 18 jaar oud zijn;
- hiv-negatief zijn;
- man of transgender vrouw zijn;
- in de laatste 12 weken anale seks zonder condoom hebben gehad met tenminste twee mannelijke sekspartners, of syfilis, rectale gonorroe of rectale chlamydia hebben gehad in de laatste 24 weken.
Tijdens het onderzoek moet u verspreid over 144 weken tenminste 17 keer de GGD Amsterdam bezoeken, inclusief een follow-up bezoek 30 dagen na het einde van het onderzoek. De data voor de consulten zijn in het onderzoeksprotocol vastgesteld en kunnen in principe niet verzet worden. Het staat u vrij om voortijdig met deelname te stoppen.
Het doel van de DISCOVER-studie is het onderzoeken of F/TAF effectief is voor toepassing als PrEP in vergelijking met Truvada® als PrEP. Truvada® is (in de Verenigde Staten, Canada en de EU) goedgekeurd als PrEP. F/TAF is al wel goedgekeurd als onderdeel van een hiv-behandeling, maar nog niet voor gebruik als PrEP. Onderzoek toont aan dat F/TAF minder invloed heeft op de nierfunctie en botdichtheid vergeleken met Truvada®. De effectiviteit van F/TAF voor het gebruik van PrEP is echter nog niet onderzocht.
In totaal zullen ongeveer 5000 proefpersonen meedoen in ongeveer 100 centra in Noord-Amerika en Europa. Het aantal personen dat in Nederland kan deelnemen aan de studie is afhankelijk van de snelheid waarmee internationaal het totaal aantal deelnemers bereikt wordt. De DISCOVER-studie is geïnitieerd en gefinancierd door het farmaceutische bedrijf GILEAD Sciences, Inc. (Foster City, VS) en beoordeeld en goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsingscommissie van het AMC.
Spoedige introductie
COC Nederland dringt aan op een spoedige introductie van hiv-preventiepil PrEP in Nederland. Tijdens COC’s Verkiezingsdebat beloofden verschillende partijen zich hiervoor in te zetten. Inmiddels heeft de Tweede Kamer het COC-verzoek overgenomen en neergelegd bij minister Edith Schippers van VWS.
Hoewel de effectiviteit van PrEP al jaren geleden is aangetoond en tal van landen tot introductie zijn overgegaan, wacht de Nederlandse regering het onderzoek van de Gezondheidsraad af en zou PrEP op z’n vroegst in 2018 kunnen worden geïntroduceerd. Het COC hoopt dat het verzoek van de Tweede Kamer er toe zal leiden dat PrEP eerder beschikbaar komt.
Aidsfonds/Soa Aids Nederland stelt in een reactie dat het onacceptabel is dat de bestaande en bewezen effectieve PrEP-pil nog steeds niet toegankelijk en betaalbaar is in ons land. “Het is schrijnend dat mensen moeten kiezen voor deelname aan een onderzoek om toegang te krijgen tot de hiv-preventiepil”, zegt Louis van Deth, directeur Aidsfonds/Soa Aids Nederland. “PrEP voorkomt hiv, bespaart kosten en bevrijdt mensen van angst voor hiv.”
[Bron: GGD Amsterdam]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!