Terug naar overzicht

IDAHOT-wake in Oude Kerk Amsterdam

Zondag 14 mei organiseren de Protestantse Kerk Amsterdam en de christelijke LHBT-beweging een wake ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homo-/Bi-/Transfobie (IDAHOT) in de Oude Kerk in Amsterdam.

Geweld tegen LHBT-mensen gedenken

Geweld tegen LHBT’s is aan de orde van de dag, wereldwijd maar ook in het relatief veilige Nederland. Nog maar onlangs werden twee mannen in Arnhem die hand in hand liepen, in elkaar geslagen. Een transgender werd kortgeleden vele uren vastgehouden en genadeloos mishandeld.

De Protestantse Kerk Amsterdam en de christelijke LHBT-beweging willen in een speciale IDAHOT-wake bij dit geweld stilstaan. De kerk realiseert zich daarbij goed dat dit geweld niet alleen buiten de muren van de kerk plaatsvindt. Velen, ook de kerk, zijn hier schuldig aan.

LHBTs getuigen

De kern van de IDAHOT-wake wordt gevormd door getuigenissen van LHBTs die bij wat zij in hun eigen leven hebben meegemaakt woorden van wanhoop en hoop uitspreken.

Gay.nl-columnist Peter van der Wal (34 jaar) komt uit een orthodox gereformeerd nest. De relatie met zijn ouders is vanwege zijn homoseksualiteit bijzonder fragiel, zo niet onmogelijk. Elze Reinders (34 jaar), ook gelovig opgevoed, vond na een lange, ingewikkelde weg hoopvolle nieuwe wegen.

IDAHOT-wake

De IDAHOT-wake vindt plaats op zondag 14 mei om 18.00 uur in de Oude Kerk – Oudekerksplein 4 te Amsterdam. Een voor de gelegenheid samengesteld koor onder leiding van cantor Christiaan Winter (Oude Kerk) en organist Matthias Havinga (Oude Kerk) verzorgen de muzikale omlijsting. Voorgangers zijn Jessa van der Vaart (predikant Oude Kerk) en Wielie Elhorst (LHBT-predikant Protestantse Kerk Amsterdam).

De wake is toegankelijk voor iedereen en duurt ongeveer een uur. Na afloop van de wake is er gelegenheid tot napraten en ontmoeting.

Het idee van de IDAHOT-wake is in 2007 in Italië ontstaan. Inmiddels worden wakes op of rond IDAHOT (17 mei) wereldwijd georganiseerd, in tientallen grotere steden, al dan niet in samenwerking met de plaatselijke kerk(en).

[Bron/Illustratie: LKP]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!