Terug naar overzicht

Toolkit voor genderneutrale toiletten

Woensdag 17 mei – de Internationale Dag tegen Homo-/Bi-/Transfobie – presenteert Transgender Netwerk Nederland (TNN) in Utrecht de ‘Toiletkit’ – een handzame toolkit voor iedereen die van seksegescheiden toiletten af wil.

Genderneutrale toiletten zijn hard op weg om de norm van seksescheiding op toiletten voor eens en voor altijd te doorbreken. Een heuse opmars lijkt gaande: musea, universiteiten, gemeentes en provincies lopen hierin voorop. En de vraag naar tips en argumenten voor de realisatie van deze toiletten neemt alleen maar toe.

Utrecht

De Utrechtse wethouder Kees Diepeveen neemt in het stadskantoor de eervolle taak op zich de eerste Toiletkit uitgereikt te krijgen en aan het Midzomergracht Festival te overhandigen.

TOILETKIT – programma presentatie:

  • 12.00 uur: kort welkom door U-Prde (LHBT-personeelsnetwerk gemeente Utrecht)
  • 12.03 uur: uitleg over de Toiletkit door TNN
  • 12.05 uur: uitreiking Toiletkit aan wethouder Diepeveen
  • 12.10 uur: korte toespraak wethouder Diepeveen
  • 12.15 uur: Toiletkit doorgeven aan Midzomergracht Festival
  • 12.15-12.45 uur (voor geïnteresseerden): rondje langs genderneutraal toilet en korte gelegenheid tot vragen/informatie gemeente Utrecht

“In Utrecht werken we aan een stad waar iedereen zich welkom voelt en mee kan doen, ongeacht bijvoorbeeld geslacht, beperking, etniciteit, religie, seksuele voorkeur. Daarom ook genderneutrale toiletten zodat transgender personen zich veilig voelen om naar het toilet te gaan”, aldus Diepeveen.

Het Utrechtse stadhuis en stadskantoor hebben sinds eind 2016 genderneutrale toiletten in delen van de gebouwen. Daarmee is Utrecht een voorbeeld voor andere gemeenten, musea en onderwijsinstellingen.

Seksescheiding

Wettelijk kent Nederland alleen voor werknemers seksegescheiden toiletten, zo valt te lezen in de Toiletkit. Maar deze 19de eeuwse traditie van het scheiden der seksen op toiletten wordt ook in horeca, scholen en treinstations streng nageleefd. Veel burgers, niet alleen zij die transgender zijn, komen daardoor in de problemen.

Mijn schoonzoon staat nu soms maar gewoon in het damestoilet de luier van mijn kleindochter te verschonen omdat luiertafels blijkbaar aan vrouwen zijn voorbehouden”, vertelt TNN-voorzitter Corine van Dun. “Dat is niet alleen ongemakkelijk maar bovenal grote onzin, je geslacht hoort er op het toilet net zo min toe te doen als daarbuiten. Laten we ophouden met die seksescheiding.”

Argumenten

Dat toiletten seksegescheiden zijn betekent niet dat alle trans personen er moeite mee hebben. Desalniettemin heeft TNN het initiatief genomen voor de Toiletkit. Overheden, musea en onderwijsinstellingen zien in dat iedereen toegang moet hebben tot hun publieke toiletten en dat seksescheiding dit belemmert. Met de Toiletkit kan TNN hen nu makkelijk van dienst zijn.

Een mooi signaal van de politiek zou zijn om het regeltje ‘naar seksen gescheiden’ nu uit het arbo-besluit over toiletten te halen”, zegt TNN-beleidsmedewerker Sophie Schers, auteur van de Toiletkit.

Burgers kunnen zelf ook gebruik maken van de Toiletkit. Een uitgebreide argumentenkaart geeft iedereen de argumenten die men nodig heeft om collega’s, horeca-uitbaters en schoolleidingen te overtuigen van de noodzaak voor genderneutrale toiletten.

[Bron/Illustratie: TNN]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!