Terug naar overzicht

Genderpoli’s breiden capaciteit uit

Genderpoli’s in Amsterdam (VUmc) en Groningen (UMCG) breiden hun capaciteit dit jaar flink uit, zodat artsen meer transgenders kunnen helpen. Belangenorganisaties zien de capaciteitsuitbreiding als een stap in de goede richting.

Het aantal aanmeldingen bij genderklinieken is de afgelopen jaren flink gestegen, met wachtlijsten als gevolg. Uit het antwoord van demissionair VWS-staatssecretaris Martin van Rijn op Kamervragen daarover van D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra blijkt dat de capaciteit bij genderklinieken dit jaar daarom wordt uitgebreid.

Zo breidt het Amsterdamse medisch centrum van de Vrije Universiteit (VUmc) de capaciteit van zijn Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie in 2017 uit met 20 procent. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), dat een genderteam voor volwassenen heeft, werkt aan een verdubbeling van de capaciteit in 2017. Daarnaast onderzoekt het UMCG de mogelijkheid om deze zorg ook aan jongeren te gaan verlenen. Enkele samenwerkende ggz-partijen in Eindhoven en Venlo onderzoeken of hun Genderteam ook medische zorg op dit vlak kan leveren in het zuiden van ons land, in samenwerking met het VUmc.

Belangenorganisaties Transvisie Zorg, Principle 17, TNN en COC pleiten al langer voor meer en betere transgenderzorg. Zij zien de capaciteitsuitbreiding als een stap in de goede richting, al is er volgens hen meer nodig om aan de toenemende vraag naar transgenderzorg te kunnen voldoen.

Zorgverzekeraars hebben de staatssecretaris laten weten dat er op zich geen financiële grens is voor uitbreiding van transgenderzorg. Uit recent SCP-onderzoek blijkt dat het aantal mensen dat de officiële geslachtsregistratie heeft laten wijzigen flink is gestegen: van ca. 80 per jaar in de periode 2007-2014 naar 770 personen in 2015. Als verklaring geeft het SCP de introductie van de transgenderwet, die in 2014 op aandringen van COC en TNN tot stand kwam. Daardoor werd de wijziging van geslachtsregistratie veel eenvoudiger.

[Bron: COC – Foto VUmc: CC-Nik Morris (van Leiden)]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!