Vanaf 1 juni zal in België de hiv-preventiepil PrEP vergoed worden voor de voornaamste risicogroepen. Dat is vandaag bekend gemaakt door minister Maggie De Block van Volksgezondheid. In Nederland wordt de hiv-preventie pil nog niet vergoed. Aidsfonds en COC vinden het ‘schandelijk dat Nederland zo achterloopt’.
PrEP voorkomt hiv bij mensen die een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. De Nederlandse regering stelt een beslissing over vergoeding uit, maar België betaalt de kosten van PrEP vanaf 1 juni terug. Belgische artsen zullen geval per geval bepalen wie PrEP terugbetaald krijgt. Die patiënten zullen per maand dan nog 12 euro uit eigen zakken moeten betalen voor de hiv-preventiepil.
“Hartstikke goed van de Belgen! PrEP vergoeden is precies wat er moet gebeuren”, zegt Louise van Deth, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland. “Het is een schande dat Nederland zo achterloopt. Onaanvaardbaar dat de Nederlandse minister datzelfde besluit niet wil nemen. PrEP toevoegen aan het preventiepakket is de enige manier om het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland substantieel te verminderen en om de samenleving heel wat kosten te besparen. Daarom moet ook in Nederland PrEP zo snel mogelijk breed beschikbaar zijn en vergoed worden.”
Aidsfonds en COC Nederland dringen er al langer bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid op aan om PrEP in Nederland te vergoeden. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat de hiv-preventiepil veilig en kostenbesparend is én het aantal nieuwe hiv-infecties sterk doet dalen. De minister wacht nog op een advies van de Gezondheidsraad, ondanks een goedkeuring van het Europees Geneesmidddelenbureau (EMA).
PrEP wordt al beschikbaar gesteld en vergoed in Australië, Canada, Frankrijk, Israël, Kenia, Noorwegen, Verenigde Staten en Zuid-Afrika. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de VN (UNAIDS) roepen landen op om PrEP in te zetten als preventiemiddel voor risicogroepen.
[Bron: Aidsfonds, De Redactie – Foto minister De Block: CC-Voka]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!