Terug naar overzicht

Aantal hiv-diagnoses Amsterdam gehalveerd

Het aantal hiv-diagnoses in Amsterdam is in vijf jaar tijd gehalveerd. De stad is zeer succesvol bij het uitvoeren de VN-doelstellingen op het gebied van hiv-bestrijding. Dat blijkt uit een rapport dat UNAIDS op 20 juli presenteert, aan de vooravond van de Internationale Aids Conferentie in Parijs.

Het resultaat is mede te danken aan het baanbrekende werk van het H-TEAM (HIV Transmission Elimination AMsterdam), een samenwerkingsverband van wetenschappers, artsen, politici en lobbyisten én mensen met hiv. Het H-TEAM streeft naar nul nieuwe hiv-infecties. Vertegenwoordigers van het H-TEAM reageren positief op de nieuwe cijfers. Louise van Deth, directeur van Aidsfonds: ‘De stad Amsterdam laat een geweldige prestatie zien.’

Ook COC-voorzitter Tanja Ineke is enthousiast: ‘Dit is prachtig resultaat, complimenten voor iedereen die zich hier de afgelopen jaren voor heeft ingezet! De volgende stop is wat ons betreft nul nieuwe hiv infecties. Daarvoor is hiv-preventiepil PrEP van cruciaal belang. We roepen de regering op om PrEP snel beschikbaar te stellen in Nederland.’

Het rapport dat UNAIDS donderdag presenteerde, is het resultaat van afspraken die alle VN-lidstaten maakten om Aids in 2030 de wereld uit te hebben. De landen stelden zich tot doel om in 2020 de 90-90-90 doelstelling te halen: 90% van alle mensen met hiv moeten getest zijn en weten dat ze hiv hebben, 90% van die mensen zijn op behandeling en bij 90% van diegenen die behandeld worden is het virus zo onderdrukt dat ze het niet meer kunnen overdragen. Dat zijn harde cijfers waar elk land en elke stad nu aan werkt.

In Amsterdam, waar meer dan een kwart van de mensen met hiv in Nederland woont, zijn nu de volgende percentages gehaald: 94-90-94. Amsterdam krijgt daarvoor een eervolle vermelding in het UNAIDS rapport over de hiv-bestrijding in de wereld : “In Amsterdam, 100-100-100 is the next stop!”

Prof. dr. Peter Reiss, projectleider van het Amsterdamse H-TEAM : “Door de hechte samenwerking van alle partijen die hiv bestrijden in Amsterdam, is het mogelijk om dat resultaat te halen. We werken aan preventie van hiv, méér testen en snel behandelen van hiv. Het is dé succesformule. We laten zien aan andere steden, in Nederland en in de hele wereld, dat het mogelijk is de hiv-epidemie succesvol de kop in te drukken.”

De laatste mijl

Het einde van de hiv-epidemie is dan misschien in zicht in Amsterdam, het is nog niet gehaald. Het H-TEAM laat in een persbericht weten dat juist die laatste stap het moeilijkst is. Uit cijfers blijkt ook dat nog steeds 45% van de mensen die een hiv-diagnose krijgen, te laat bij de dokter komt en al ernstig ziek is. Sneller opsporen en nieuwe infecties voorkomen blijft de uitdaging.

Dr. Godelieve De Bree, wetenschappelijk coördinator van het H-TEAM: “Amsterdam kan en moet het nog beter doen om de eindstreep, geen nieuwe hiv infecties meer, te halen. Dat vergt extra inspanningen waarbij vooral álle beschikbare preventiemiddelen, waaronder ook de hiv-preventiepil PrEP, én eerder testen én direct behandelen gecombineerd ingezet moeten worden om nieuwe hiv-infecties te voorkomen.”

Joep Lange

Het einde van hiv in Amsterdam was één van de ambitieuze missies van vooraanstaand aidsonderzoeker professor Joep Lange. Joep Lange startte het H-TEAM in juli 2014, net voor de fatale vlucht met MH-17 waarbij hij om het leven kwam. Precies drie jaar later presenteert datzelfde H-TEAM de behaalde resultaten en wordt het geroemd voor haar innovatieve aanpak op de internationale wetenschappelijke aids conferentie, IAS 2017, in Parijs.

[Bron: H-TEAM – Foto PrEP: CC-Jeffrey Beall]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!