Homo- en bimannen mogen binnenkort niet pas na een jaar zonder homoseksueel contact, maar al na drie maanden bloed doneren in Engeland en Schotland. Het besluit om deze termijn te verkorten heeft de Britse regering dit weekend bekend gemaakt. COC Nederland roept minister Edith Schippers (VWS) op om het Britse voorbeeld te volgen en ook het Nederlandse beleid verder aan te passen.
Het besluit van de Britse minister Aileen Campbell van Volksgezondheid is gebaseerd op een advies van een officieel adviesorgaan voor veilige donatie van bloed, weefsel en organen. De verlaging van de termijn is een gevolg van verbeteringen in het testen van donorbloed. Daardoor kunnen in een veel vroeger stadium in het donorbloed de virussen opgespoord worden die hiv en hepatitis B en C veroorzaken. De Britse overheid liet weten nog altijd te streven naar een beleid waarbij per geval wordt beoordeeld of donateurs risico hebben gelopen op hiv of een andere soa, in plaats van bepaalde groepen op voorhand uit te sluiten of te beperken.
In Schotland gaat het nieuwe bloeddonatiebeleid vanaf november gelden, in Engeland zal het vanaf begin volgend jaar ingevoerd gaan worden. De kortere termijn van drie maanden om bloed te doneren gaat ook gelden voor sekswerkers. Zij werden tot nu toe nog geheel uitgesloten van donatie.
Het Britse Equality Network vindt het besluit ‘een positieve stap in de goede richting’ waardoor meer homo- en bimannen bloed zullen kunnen doneren. Maar Equality Network wijst er op dat ook deze kortere termijn het voor homo- en bimannen met een laag risico – bijvoorbeeld als zij een monogame relatie hebben – waarschijnlijk nog steeds onmogelijk maakt om bloed te doneren. Equality Network blijft daarom pleiten voor donatiebeleid gebaseerd op een individuele afweging van risicogedrag en niet op een uitsluitingstermijn voor een hele veronderstelde risicogroep.
“Laat deze positieve stap van de Britse regering een aanmoediging zijn voor de Nederlandse regering. Het is tijd voor een bloeddonatiebeleid zonder discriminatie”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. “Niet met wíe je seks hebt, maar of je véilige seks hebt moet bepalend zijn voor de vraag of je bloed mag doneren.”
Het ministerie van VWS en bloedbank Sanquin beloofden het COC vorig jaar om te komen met voorstellen voor een minder discriminerend bloeddonatiebeleid. Het COC rekent er op dat die voorstellen binnenkort worden gepresenteerd. In 2015 besloot minister Edith Schippers (VWS) de levenslange uitsluiting voor homo- en bimannen van bloeddonatie te wijzigen in een uitsluitingstermijn van twaalf maanden na het laatste seksuele contact. Het COC noemde dat besluit toen ‘uiterst teleurstellend’ omdat de wijziging nauwelijks praktische waarde heeft voor seksueel actieve homo- en bimannen.
[Bron: BBC News – Foto Donatiebloed: CC-MartinD]
Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!