Terug naar overzicht

COC: met ‘beste reizigers’ voelt iedereen zich welkom bij de NS

De NS gaat zijn klanten niet langer aanspreken als ‘dames en heren’, maar als ‘beste reizigers’. COC Nederland vindt het een mooi besluit waardoor iedereen zich welkom voelt bij de NS.

“Het is een mooie stap waardoor elke reizigers zich straks welkom voelt bij de NS”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “De NS doorbreekt zo de norm dat iedereen zich thuis moet voelen in het hokje man of vrouw en geeft daarmee het goede voorbeeld.”

Het COC hoopt dat andere bedrijven het voorbeeld van de NS zullen volgen. “Zelfs bij het online bestellen van een boek of dvd moet je nu nog verplicht aangeven of je man of vrouw bent, terwijl dat voor zo’ n bestelling toch echt niets uit maakt.”

Volgens het COC is ‘beste reizigers’ in plaats van ‘dames en heren’ een kleine moeite, heeft niemand er last van en doe je er mensen die zich niet thuis voelen in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’ er een groot plezier mee.

De NS volgt met dit besluit het voorbeeld van de Londense metro, die onlangs besloot om ‘Ladies and Gentlemen’ in omroepberichten te vervangen door ‘Hello everyone’. Het COC reageerde positief op die aanpassing en stelde voor dat het voorbeeld door Nederlandse vervoersbedrijven zou worden gevolgd.

Een woordvoerder van de NS zegt over het besluit: ” ‘Beste reizigers’ leek ons beter te passen. Dames en heren was misschien wat te afstandelijk ook. Het is van belang dat iedereen zich welkom voelt.” De NS benadrukt dat er geen verbod komt op ‘dames en heren’. President-directeur Roger van Boxtel: “In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief.”

Eerder deze week liet ook de gemeente Amsterdam weten dat ze geslachtsneutraler gaat communiceren.

[Bron: COC NL – Foto NS: CC-TahR78]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!