Terug naar overzicht

'Neem maatregelen tegen bevelhebber homomartelingen Tsjetsjenië'

Neem maatregelen tegen de Tsjetsjeense bevelhebber Aboezaïd Vismoeradov. Die oproep doen COC en andere mensenrechtenorganisaties aan minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Vismoeradov brengt momenteel een bezoek aan Nederland. Hij wordt in verband gebracht met het martelen en vermoorden van homomannen in Tsjetsjenië.

Aboezaïd Vismoeradov – bijgenaam de Patriot – is bevelhebber van de persoonlijke garde van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov. Op grond van berichtgeving in de Russische krant Novaja Gazeta is duidelijk geworden dat een van de detentiecentra in Tsjetsjenië waar homomannen gemarteld en vermoord werden onder bevel van Vismoeradov staat. Slachtoffers van de homovervolging in Tsjetsjenië hebben tegenover die krant verklaard dat Vismoeradov ook direct bij de martelingen betrokken is geweest. Zijn elite-eenheid Sobr Terek wordt ook al jaren in verband gebracht met mensenrechtenschendingen.

Novaja Gazeta meldt dat Vismoeradov dit weekend in Rotterdam is om in Ahoy de Tsjetsjeense MMA-vechter Abdoel Kerim-Edilov aan te moedigen.

Op YouTube en Instagram wordt door Vismoeradov en zijn aanhang uitbundig verslag gedaan van zijn bezoek aan Duitsland en ons land.

Mensenrechtenorganisaties, waaronder het COC, hebben het Duitse en Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag opgeroepen om het visum van Vismoeradov – tegen wie geen arrestatiebevel loopt – in te trekken. Het COC dringt er bij minister Koenders verder op aan om in EU-verband actie tegen Vismoeradov te nemen en te bezien of hij gearresteerd kan worden voor het schenden van LHBTI-mensenrechten.

UPDATE – Rotterdamse PvdA-raadslid Co Engberts heeft over deze kwestie inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester Ahmed Aboutaleb.

[Bron: COC NL, Novaja Gazeta – Foto uit YouTube-filmpje met Aboezaïd Vismoeradov in Rotterdam]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!