Terug naar overzicht

Brede oproep aan regering Egypte

Respecteer de mensenrechten van lesbiennes, homo’s, bi’s en transpersonen. Die oproep aan de Egyptische regering doet het COC samen met zevenentwintig organisaties uit vooral het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De oproep komt na de arrestatie van ten minste 32 jonge mensen, nadat een van hen met een regenboogvlag wapperde bij een concert van de band Mashrou’ Leila in Caïro.

De organisaties roepen de Egyptische overheid op om de fundamentele rechten van alle ingezetenen te waarborgen, en doen een beroep op de Egyptische media om de mensenrechten te respecteren en direct te stoppen met aanzetten tot haat.

Tijdens het concert op vrijdag 22 september jl. van de Libanese indie rockband Mashrou’ Leila, waarvan leadzanger Hamed Sinno openlijk homoseksueel is, werd door een fan met een regenboogvlag gezwaaid. Op en na maandag 25 september zijn hiervoor inmiddels ten minste 32 mensen opgepakt vanwege het ‘bevorderen van een seksuele afwijking’. Onder de arrestanten is één vrouw en dat is bijzonder, want in de regel worden enkel mannen op grond van deze aanklacht opgepakt. Alle arrestanten lopen het gevaar gemarteld te worden en de mannen dreigen ook onderworpen te worden aan anaal onderzoek.

Op zondag 1 oktober is een man gearresteerd die ervan verdacht wordt dat hij degene is die tijdens het concert met de regenboogvlag gezwaaid heeft. Twee mannen die met hem het concert bezochten zijn eveneens opgepakt. Hun advocaten melden dat zij worden aangeklaagd voor het aanzetten tot openbare onzedelijkheid, lidmaatschap van een illegale groepering en het promoten van de denkbeelden van die groepering met het doel de grondwettelijke orde te ondermijnen.

Het COC ondersteunt LHBTI-organisaties en activisten in meer dan vijfendertig landen wereldwijd bij de opbouw van een sterke, zelfbewuste LHBTI-gemeenschap. Samen met hen vraagt het COC aandacht voor LHBTI-mensenrechten bij internationale organisaties als de VN, de OVSE en de Raad van Europa.

[Bron: COC NL – Foto Regenboogvlag tijdens concert: Facebook Rainbow Egypt]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!