Terug naar overzicht

Mooie opkomst bij demonstratie tegen LHBTI-vervolging Egypte en Azerbeidzjan

Bij de demonstratie tegen de vervolging van LHBTI’s in Egypte en Azerbeidzjan op het Amsterdamse Homomonument waren op donderdag 19 oktober een kleine tweehonderd mensen aanwezig. De aanwezigen riepen de Europese Commissie op om in te grijpen.

“Dat de Europese Unie naar dit onrecht kijkt, er bij staat en zich hult in een oorverdovend stilzwijgen, is gewoonweg niet te verkroppen. Daarom zeg ik: EU, Grijp in!”, aldus COC-voorzitter Tanja Ineke tijdens haar speech. Ze kreeg luidkeels bijval van de aanwezigen.

Het COC wil dat EU-Buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini alles doet wat in haar macht ligt om de LHBTI-vervolging in Egypte en Azerbeidzjan te stoppen.

Bij de demonstratie sprak ook Ramy, een van de Egyptisch-Nederlandse LHBTI-activisten waarmee het COC de actie op het Homomonument organiseerde.

“LHBTI’s worden in Egypte publiek vernederd en te schande gemaakt. De ‘verdenking’ van homoseksualiteit is al reden voor gevangenisstraf,’ aldus Ramy. ‘Maar er is niet alleen onderdrukking en onrecht, er is ook strijd, trots en eenheid. Samen strijden we tegen de haat, of het nu gaat om homofobie, transfobie, Islamofobie of racisme”, aldus Ramy.

De Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (Emancipatie) sprak namens de gemeente haar solidariteit uit met de slachtoffers van de LHBTI-vervolging in Egypte en Azerbeidzjan. “En vergis je niet, jullie protest wordt gehoord: door onze stad, door onze regering en door de Europese Unie.”

Directe aanleiding voor het protest was de arrestatie in Egypte van twee jongens die eind september tijdens een popconcert zwaaiden met de regenboogvlag. Het bleek de opmaat voor een razzia, waarbij tot nu toe zo’n zestig LHBTI’s zijn opgepakt. In het Oost-Europese Azerbeidzjan zijn sinds half september ruim tachtig LHBTI’s opgepakt, gevangen gezet en gemarteld.

Het COC organiseerde de actie op verzoek van- en in samenwerking met LHBTI-activisten uit Azerbeidzjan en Egypte, in het bijzonder met The Alliance of Queer Egyptian Organizations. De presentatie op het Homomonument was in handen van de Amsterdamse LHBTI-mensenrechtenactivist Hans Verhoeven.

[Bron: COC NL – Foto’s: Maarten Nauw]

Zie ook:

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!