Terug naar overzicht

Positieve reacties op oordeel over geslachtsregistratie van Duits Hof

Veel LHBTI-organisaties, waaronder het COC, zijn positief over een historisch oordeel over geslachtsregistratie van het Duitse Constitutionele Hof. Het Hof maakte woensdag in een oordeel uit oktober bekend dat de Duitse overheid naast ‘man’ en ‘vrouw’ een derde registratie optie moet creëren of geslachtsregistratie helemaal achterwege moet laten.

Volgens het Hof beschermt de Duitse Grondwet de rechten van personen die zich niet als ‘man’ of ‘vrouw’ identificeren. Het Hof stelt dat de Duitse overheid de Grondwet schendt door deze mensen geen mogelijkheid te bieden om geslachtsregistratie achterwege te laten of zich anders te laten registreren dan als ‘man’ of ‘vrouw’.

Het Hof komt met dit vonnis tegemoet aan de klacht van iemand die als vrouw geregistreerd staat, maar bij wie uit een chromosomenanalyse blijkt dat die man noch vrouw is en die zich juridisch ook niet wil laten vastleggen op ‘man’ of ‘vrouw’.

Op grond van dit vonnis moet de Duitse staat voor oktober 2018 naast ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ ook een derde geslacht kunnen vastleggen voor mensen met een intersekse-conditie. De rechters stellen ‘inter’ of ‘divers’ voor en wijzen er nadrukkelijk op dat het een ‘positieve aanduiding van het geslacht’ moet zijn.

LHBTI-organisaties als OII Europe, IVIM-OII Germany, TGEU en de Bundesvereinigung Trans* zijn gelukkig met het oordeel van het Constitutionele Hof. In een gezamenlijke verklaring spreken ze van een ‘baanbrekend oordeel’ en ‘een baken van hoop voor iedereen in Duitsland en Europa die zich niet thuis voelt in de bestaande normen voor gender en geslacht’. Het COC sluit zich daarbij aan.

“Er zijn meer dan twee genders en geslachten. Het is de hoogste tijd om de rechten te erkennen van iedereen die zich niet identificeert als uitsluitend mannelijk of vrouwelijk, wat ook hun geslachtskenmerken zijn. Deze personen zijn nu bijzonder kwetsbaar voor geweld, discriminatie en ongelijke behandeling”, aldus de gezamenlijke organisaties.

Het COC roept, met TNN en NNID, de Nederlandse regering al langer op om geslachtsregistratie af te schaffen. Volgens de belangenorganisatie is geslachtsregistratie onnodig en dwingt het mensen in hokjes waarin ze zich niet altijd thuis voelen.

[Bron: COC NL – Foto: COC NL/PhT]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!