Terug naar overzicht

Scholieren voeren op Paarse Vrijdag actie tegen hokjesdenken

Op vrijdag 8 december wordt op meer dan 900 Nederlandse middelbare scholen en mbo’s weer Paarse Vrijdag gevierd, de dag voor LHBTI-acceptatie op school. Paarse Vrijdag staat dit jaar in het teken van hokjesdenken.

Zo’n 250 duizend scholieren dragen die dag paarse kleding om te laten zien dat iedereen op school zichzelf moet kunnen zijn, wat je seksuele oriëntatie of genderidentiteit ook is.

De scholieren voeren dit jaar actie tegen hokjesdenken. Kan een jongen op school make up dragen? Is het oké als een meisje automonteur wil worden? Kunnen jongens met jongens zoenen en meisjes met meisjes? Worden leerlingen die zich niet thuis voelen in het hokje ‘jongen’ of ‘meisje’ ook geaccepteerd? Dit soort vragen stellen scholieren dit jaar op Paarse Vrijdag aan de orde met posters, acties, feestjes en door paars te dragen.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren die zich niet thuis voelen in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’ (die gender non-conform zijn) vaker gepest worden (Van Beusekom e.a., 2013).

COC’s Gender & Sexuality Alliance Netwerk
Paarse Vrijdag vindt jaarlijks plaats op de tweede vrijdag in december en wordt georganiseerd door COC’s Gender & Sexuality Alliance (GSA) Netwerk. Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidenteit. GSA’s bedenken zelf acties, voeren die uit en doen mee aan nationale acties zoals Paarse Vrijdag. COC ondersteunt de GSA’s. Koningin Máxima bezocht onlangs de GSA van Hofstad Lyceum in Den Haag. Meer informatie op www.gsanetwerk.nl

Half miljoen polsbandjes
In de aanloop naar Paarse Vrijdag konden GSA’s gratis actiepakketten met paarse polsbandjes en posters bestellen bij COC Nederland. Dit jaar verspreiden de GSA’s de half miljoen polsbandjes over meer dan 900 schoollocaties in heel Nederland. Op Paarse Vrijdag besteden veel scholen in de les aandacht aan gender- en seksuele diversiteit. Ook kunnen leerlingen zich op verschillende scholen zich laten schminken, zich laten beplakken met neptatoeages of hun haren paars laten verven.