Wacht niet langer met het vergoeden van de hiv-preventiepil PrEP. Die oproep doen Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Pia Dijkstra (D66) deze week bij de behandeling van de VWS-begroting in de Tweede Kamer. Ze gegeven daarmee gevolg aan een oproep van Aidsfonds en COC. Aidsfonds en COC roepen alle partijen in de Kamer op om het voorstel te steunen.
D66 en GroenLinks pleiten, net als Aidsfonds en COC, al langer voor het beschikbaar stellen van PrEP aan mensen met een verhoogd risico op hiv, zoals homo- en biseksuele mannen. Ze hebben daartoe nu een concreet voorstel ingediend.
Kostenbesparing
“Het voorstel van GroenLinks en D66 helpt mensen die dringend wachten op PrEP om zichzelf beter tegen hiv te beschermen”, zeggen Aidsfondsdirecteur Louise van Deth en COC-voorzitter Tanja Ineke. “Met dit voorstel kunnen veel nieuwe hiv-infecties worden voorkomen. Dankzij de nieuwe, lagere prijs van PrEP leidt dat bovendien tot een besparing op de zorgkosten.” Hivpreventie met PrEP is goedkoper dan mensen een leven lang hiv-zorg bieden.
Elke dag krijgen 2 mensen in Nederland te horen dat ze hiv hebben. Van alle infecties vindt 67% plaats onder mannen die seks hebben met mannen, ondanks dat deze groep relatief vaak condooms gebruikt. In Nederland kunnen door de inzet van PrEP wekelijks 5 infecties worden voorkomen.
Praktijkresultaten laten zien dat inzet van PrEP leidt tot een zeer substantiële daling van het aantal hiv-infecties. Een demonstratiestudie met PrEP bij de GGD Amsterdam is buitengewoon succesvol. Op dit moment wordt PrEP o.a. vergoed in de VS, Canada, Frankrijk, België, Portugal en Noorwegen.
Begroting
De Tweede Kamer behandelt deze week de begroting voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor 2018. D66 en GroenLinks stellen voor om € 1.2 miljoen beschikbaar te stellen voor een tijdelijke PrEP-voorziening. Naar schatting 1000 mensen kunnen daarmee toegang krijgen tot het preventiemiddel. Komende week wordt duidelijk of er voldoende steun is in de Tweede Kamer voor het voorstel.