COC Nederland en Aidsfonds pleiten voor een snelle introductie van hiv-preventiepil PrEP in Nederland. Want met PrEP kunnen veel nieuwe hiv-infecties worden voorkómen. Jij kunt die oproep steunen met een mailtje aan de Tweede Kamer, die hier in de week van 18 december over stemt. Hieronder vind je een voorbeeldmail.
PrEP is een pil die voorkomt dat mensen een hiv-infectie oplopen. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 900 mensen een hiv-diagnose. Uit onderzoek blijkt dat dat aantal fors omlaag kan als PrEP beschikbaar wordt gesteld. In San Francisco is het aantal nieuwe infecties bijvoorbeeld bijna gehalveerd. PrEP is een extra preventiemiddel tegen hiv, dat wordt ingezet náást bijvoorbeeld condooms en vroeg testen.
Introductie van PrEP leidt niet alleen tot minder nieuwe hiv-infecties, maar ook tot een betere seksuele gezondheid: PrEP gebruikers ervaren bijvoorbeeld minder angst voor hiv. Bovendien blijkt uit onderzoek dat PrEP kosten bespaart, want het verstrekken van PrEP is goedkoper dan een leven lang hiv-zorg bieden. Ook leidt PrEP niet tot meer SOA’s. Daarom wordt PrEP al beschikbaar gesteld in o.a. België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de VS en Canada. Meer weten over PrEP? Kijk dan HIER.
De regering laat de introductie van PrEP onderzoeken. Dat betekent dat het nog wel tot 2019 kan duren voordat PrEP beschikbaar wordt gesteld. GroenLinks en D66 stellen voor dat er tot die tijd een overbruggingsregeling komt. De Kamer stemt daarover in de week van 18 december. Je kunt de snelle introductie van PrEP steunen door een e-mail aan Kamerleden te sturen, bijvoorbeeld het onderstaande bericht.
VOORBEELDMAIL
Onderwerp: Steun overbruggingsregeling voor PrEP!
Beste mevrouw, meneer,
Ik vraag u om komende week te stemmen vóór de overbruggingsregeling om de hiv-preventiepil PrEP in Nederland beschikbaar te stellen.
Met PrEP kunnen veel nieuwe hiv-infecties worden voorkómen. In San Francisco werd het aantal nieuwe infecties bijvoorbeeld gehalveerd. PrEP draagt bij aan het welzijn en de seksuele gezondheid. Bovendien bespaart PrEP kosten, want het verstrekken van PrEP is goedkoper dan een leven lang hiv-zorg bieden. Ook leidt PrEP niet tot meer SOA’s. Daarom wordt PrEP al beschikbaar gesteld in o.a. België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de VS en Canada. Meer weten over PrEP? Kijk dan hier: https://aidsfonds.nl/files/uploads/Documenten/PrEPoproep2017.pdf
De volksgezondheid en het terugdringen van de hiv-epidemie is een verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid. Het kan niet zo zijn dat die verantwoordelijkheid wordt afgeschoven op gemeentelijke overheden.
Wat mij betreft is het doel: nul nieuwe hiv infecties in Nederland. Helpt u mee om dat doel te bereiken? Dank u wel!
Met vriendelijke groet,
[NAAM]
Stuur deze e-mail naar al deze Kamerleden:
[email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]