Terug naar overzicht

Kamermeerderheid blokkeert snelle invoering PrEP

VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, 50PLUS en SGP stemden donderdagnacht tégen versnelde invoering van hivpreventiepil PrEP in Nederland. De krappe Kamermeerderheid verwierp een voorstel van GroenLinks en D66. COC en Aidsfonds hadden gevraagd om snelle invoering van PrEP. Die oproep kreeg steun van tal van mensen die de afgelopen dagen e-mails aan Kamerleden stuurden.

‘Een heel slecht besluit,’ aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Invoering van PrEP verdraagt geen uitstel. Elke week lopen in Nederland vijf mensen een hiv-infectie op die met PrEP had kunnen worden voorkomen.’

Het COC wil op korte termijn in gesprek met minister Bruins van Medische Zorg om alternatieve mogelijkheden voor een snelle invoering te bespreken.

COC-voorzitter Ineke bedankt iedereen die de afgelopen week e-mails aan Kamerleden stuurde om aan te dringen op snelle invoering van PrEP. ‘Mede dankzij jullie steeg het aantal Kamerleden dat vóór is van rond de twintig naar bijna zeventig van de honderdvijftig Kamerleden. Uiteindelijk gaat het ons lukken!’ SP, PvdA, GroenLinks, de PvdD, DENK, D66 en Forum voor Democratie stemden donderdag vóór versnelde invoering.

PrEP is een pil die voorkomt dat mensen een hiv-infectie oplopen. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 900 mensen een hiv-diagnose. Uit onderzoek blijkt dat dat aantal fors omlaag kan als PrEP beschikbaar wordt gesteld. In San Francisco is het aantal nieuwe infecties bijvoorbeeld bijna gehalveerd. PrEP is een aanvullend preventiemiddel tegen hiv, dat wordt ingezet náást bijvoorbeeld condooms en vroeg testen.

Introductie van PrEP leidt niet alleen tot minder nieuwe hiv-infecties, maar ook tot een betere seksuele gezondheid: PrEP gebruikers ervaren bijvoorbeeld minder angst voor hiv. Bovendien blijkt uit onderzoek dat PrEP kosten bespaart, want het verstrekken van PrEP is goedkoper dan een leven lang hiv-zorg bieden. Ook leidt PrEP niet tot meer SOA’s. Daarom wordt PrEP al beschikbaar gesteld in o.a. België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de VS en Canada. Meer weten over PrEP? Kijk dan HIER.

De regering laat de introductie van PrEP onderzoeken. Dat betekent dat het nog wel tot 2019 kan duren voordat de hivpreventiepil beschikbaar wordt gesteld. GroenLinks en D66 stelden voor dat er tot die tijd een overbruggingsregeling zou komen waardoor mensen die een hoog risico op hiv lopen al PrEP kunnen gaan gebruiken. De Kamer stemde donderdag tegen dat voorstel.