Terug naar overzicht

Transgender kok durft dankzij werkgever zichzelf te zijn

Vrijdag 30 maart ontvangt Brasserie ’t Zusje Eindhoven de Transzoen. Deze prijs van Transgender Netwerk Nederland (TNN) is voor werkgevers die het voortouw nemen in transgendervriendelijk werkgeverschap. ‘t Zusje is door hun leerling sous chef Yves Funcke voorgedragen.

Sinds 2,5 jaar werkt de 21-jarige Yves Funcke als kok bij de brasserie in Eindhoven. Destijds was Yves nog niet helemaal uit over zijn wensen voor een fysieke transitie. Hij vond het moeilijk om het er thuis over te hebben. Op zijn werk kwam Yves in een warm bad terecht. Miranda, de eigenaresse van ’t Zusje, had eigenlijk al lang door dat Yves een jongen was. Haar openheid gaf hem het gevoel dat hij kon zijn wie hij wilde zijn. Volgens Yves fungeerde zij voor hem als een ‘tweede moeder’.  Zijn onzekerheid over zijn transitie verdween hierdoor als sneeuw voor de zon en hij begon te leven in zijn gewenste genderrol. Samen met zijn collega’s durfde hij tijdens carnaval als man echt op stap.

Met de Transzoen, een kunstwerk van Katinka Waelbers, wil TNN werkgevers die het goede voorbeeld geven in het zonnetje zetten. Want zeker op de arbeidsmarkt en werkvloer hebben veel transgender personen het niet gemakkelijk. Ruim 40 procent maakt discriminatie mee. Maar het kan anders. En dat bewijst Brasserie ’t Zusje Eindhoven, en in het bijzonder eigenaresse Miranda van Tussenbroek. De eigenaresse heeft Yves gesteund op alle fronten, zodat hij zichzelf kon zijn. Niet alleen op het werk, maar ook daarbuiten. Yves kreeg op zijn werk dezelfde kansen als ieder ander. En met resultaat, want ondertussen is Yves tot ad interim sous chef voor ’t Zusje opgeklommen.

“Gelukkig zijn er werkgevers die het de normaalste zaak ter wereld vinden om Yves alle kansen en tijd en ruimte te geven voor zijn transitie. En dat mag gezien worden. Het is mij een grote eer om deze prijs  uit te reiken”, zegt Alex Kain, bestuurslid van Transgender Netwerk Nederland.

Vrijdag 30 maart, aan de vooravond van Transgender Zichtbaarheidsdag, ontvangt Van Tussenbroek de Transzoen uit handen van TNN-bestuurslid Kain.

[Bron/Illustraties: TNN]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?