Terug naar overzicht

COC doet voorstellen aan ministers Blok en Kaag

Het COC doet een reeks voorstellen voor LHBTI-emancipatie op het gebied van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. De voorstellen staan in een brief van COC-voorzitter Tanja Ineke aan minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking).

In de brief constateert het COC dat Nederland de afgelopen jaren belangrijke resultaten boekte bij het bevorderen van LHBTI-emancipatie in de wereld. Tegelijkertijd is homoseksualiteit nog altijd strafbaar in tweeënzeventig landen. In acht landen staat er zelfs de doodstraf op. Er is sprake van ernstige verslechteringen van de situatie van LHBTI’s in bijvoorbeeld Rusland (Tsjetsjenië), Egypte, Indonesië en Tanzania. Ook staat het maatschappelijk middenveld in veel landen onder druk.

Het COC stelt voor dat de regering ambassades een prominente rol geeft bij het versterken van het maatschappelijk middenveld in landen als Tanzania en Oekraïne. In Tanzania arresteert de overheid (LHBTI-)mensenrechtenactivisten, sluit mensenrechtenorganisaties of maakt hen het werken onmogelijk. In Oekraïne biedt de regering nauwelijks bescherming aan (LHBTI-) mensenrechtenactivisten die worden aangevallen door rechts-extremistische groeperingen.

Nederlandse ambassades kunnen in samenwerking met lokale LHBTI-organisaties tegenwicht bieden aan deze ontwikkeling. Het COC stelt voor dat minister Blok het mensenrechtenbudget van de ambassades daartoe verhoogt. Volgens het regeerakkoord komt er 40 miljoen euro beschikbaar voor versterking van de Nederlandse ambassades.

Achteruitgang in Russische regio

Het regeerakkoord bepaalt ook dat het Mensenrechtenfonds van de regering de komende jaren wordt verhoogd met het oog op kwetsbare groepen zoals LHBTI’s. Het COC stelt voor om een deel van dit geld in te zetten voor versterking van de LHBTI-beweging in de Russische regio. Die ondersteuning is hard nodig: in Tsjetsjenië worden homo- en bimannen op grote schaal vervolgd en zelfs vermoord, in Azerbeidzjan worden tientallen mensen gevangengezet bij razzia’s tegen LHBTI’s en Rusland maakt de LHBTI-gemeenschap monddood met een anti-homowet.

Verder stelt het COC voor dat de regering ook steun geeft aan de LHBTI-beweging in landen met relatief hoge inkomens. Omdat er geen sprake is van ontwikkelingslanden, gaat er nu bijvoorbeeld geen Nederlands geld naar LHBTI-organisaties in landen als Kazachstan, Maleisië en de golfstaten. De mensenrechtensituatie voor LHBTI’s is in die landen echter ronduit slecht.

Resultaten

In de brief prijst het COC de regering voor haar inzet voor LHBTI-mensenrechten in de afgelopen jaren. Volgens het COC is Nederland op dit punt een voortrekker in de wereld. De gezamenlijke inzet van lokale activisten, de Nederlandse regering en het COC leidt tot waardevolle resultaten. Zo is homoseksualiteit niet langer strafbaar in de Seychellen en op Nauru en kwam er in Botswana en Georgië wetgeving die discriminatie en geweld tegen LHBTI’s verbiedt.

Ook werd de Equal Rights Coalition (ERC) opgericht, een groep van landen die zich bijzonder inzet voor LHBTI-mensenrechten. Bij de Verenigde Naties werd een historische doorbraak bereikt: er kwam een onafhankelijke VN-expert die landen op de vingers tikt over de schending van LHBTI-mensenrechten.

[Bron: COC NL – Foto ministers Blok en Kaag: CC-Ministerie van Buitenlandse Zaken]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?