Terug naar overzicht

IDAHOT 2018

Als je de sociale media vandaag gevolgd hebt, dan kan het je niet zijn ontgaan: vandaag is het IDAHOT – de Internationale Dag Tegen Homo-/Bi-/Trans-/Interseksefobie. Met o.a. de hashtags #IDAHOT, #IDAHOT2018 en #IDAHOTnl zijn berichten en foto’s te zien van de vele activiteiten die in ons land en wereldwijd plaatsvinden.

Het thema van IDAHOT dit jaar is: Solidariteit & Allianties. Op de Nederlandse website IDAHOT.nl is in de agenda terug te vinden welke activiteiten er vandaag en de rest van deze week nog zijn in jouw buurt.

Acceptatiecijfers

Het Sociaal en Cultureel Planbureau publiceert jaarlijks op de dag voor IDAHOT de nieuwste cijfers over de acceptatiegraad van seksuele en genderdiversiteit onder de Nederlandse bevolking. Het goed nieuws is dat de acceptatie over de hele linie is gestegen, ook onder ouderen en mensen met een godsdienstige achtergrond. Nederland staat in Europa – na IJsland – op de 2de plaats.

Er zijn wel wat kanttekeningen. Waar 11 procent van de mensen aanstoot neemt aan een zoenend heterostel, ligt dat percentage vele malen hoger bij stellen van gelijk geslacht – vooral als het om twee mannen gaat. Ook in het onderwijs valt nog veel werk te doen, want veel jongeren vinden de schoolomgeving niet veilig voor LHBTI-leerlingen.

Het COC nuanceert dan ook de positieve cijfers en roept om op de docentenopleidingen nu eindelijk aandacht te geven aan seksuele diversiteit. Gistermiddag was er een bijeenkomst met leerlingen van COC’s GSA-netwerk die op een bijeenkomst van het ministerie van Onderwijs vertelden over hoe zij hun school veiliger maken voor LHBTI-leerlingen.

Den Haag, Amsterdam en Brussel

Vanochtend werden in Den Haag bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het ministerie van Buitenlandse Zaken de regenboogvlag gehesen. Dat gebeurt ook door tal van Nederlandse ambassades en minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken twittert vanuit het VN-gebouw in New York dat hij vanwege IDAHOT zelfs regenboogsokken draagt!

Voorlichters van COC Haaglanden geven op IDAHOT-dag de 2500ste voorlichting aan leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Momenteel vindt er in Amsterdam een tweedaagse internationale conferentie over diversiteit op de werkvloer plaats georganiseerd door Workplace Pride.

De 16 meter grote Amsterdamse Rainbow Dress wordt momenteel tentoongesteld in het Europees Parlement in Brussel. Er vindt eveneens een debat plaats over de bestrijding van LHBTI-fobie in Europa.

In de regio

In ons land vinden deze hele week tal van activiteiten plaats. COC Eindhoven stond vanmiddag met een ballonnenregenboog in de stad en riep mensen op om een statement te maken tegen homofobie.

Vandaag werd tijdens een cultureel programma in de Maasstad het thema van de vijfde editie van de Rotterdam Pride 2018 bekend gemaakt. Ook in Rotterdam organiseerde de LHBTI-veiligheidsalliantie kennislabs over seksuele diversiteit. Radar lanceert de Roze Sociale Kaart Rotterdam.

In Assen wordt een Queerplayback theateravond georganiseerd. In Enschede staan de sociale buurtrestaurants van Resto Van Harte i.s.m. met COC Twente/Achterhoek deze week in het teken van IDAHOT. Tijdens het drie gangen diner kan er worden gepraat over homo-, bi- en transfobie en er is ‘roze’ muziek. Roze50Plus organiseren deze week op diverse plaatsen activiteiten, zoals een dinneravond met Swingo in Almere.

Op zaterdagmiddag 19 mei a.s. organiseren COC Midden-Nederland en Midzomergracht Festival de derde editie van de Walk of Love.

Zuiderburen

In Vlaanderen wordt vandaag volop gevlagd. 99 Procent van de gemeenten doen mee. Op www.cavaria.be staat een overzicht. In ons land zijn gemeenten wat terughoudender. Die hijsen liever de Regenboogvlag tijdens Nationale Coming Out Dag op 11 oktober. Vandaag hangt in verband met de verjaardag van Koningin Maxima namelijk de nationale driekleur met wimpel al uit…

In Brussel wordt een herdenkingsmuur ter nagedachtenis van Ihsane Jafri onthuld. Hij werd in 2012 vermoord omdat hij homo was.

17 mei

Op 17 mei 1990 schrapte de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als geestesziekte te boek. Sinds 2003 wordt naar aanleiding daarvan IDAHOT gehouden en worden in steeds meer landen activiteiten georganiseerd tegen LHBTI-fobie en voor seksuele en genderdiversiteit.

[Bron: IDAHOT.nl/COC]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?